Museum Ir. D. F. Woudagemaal

Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Tot op de dag van vandaag levert dit monument nog steeds een belangrijke strijd tegen de Friese waterpeil! Dit is een van de redenen waarom UNESCO het Woudagemaal in 1998 heeft erkend als een officieel Werelderfgoed. Daarnaast staat het museum ook nog eens tussen de top 100 Nederlandse rijksmonumenten. Maar het Woudagemaal fungeert niet alleen als stoomgemaal, het Werelderfgoed is ook een veelzijdig museum waar jong en oud geïnformeerd worden over de werking van het stoomgemaal en de essentie hiervan.

 

Een reis door het bezoekerscentrum van het museum Ir. D. F. Woudagemaal

In het bezoekerscentrum van het Woudagemaal vind u alle informatie over het museum Ir. D. F. Woudagemaal. Het bezoekerscentrum is het kennismakingspunt van het stoom gemaal waar jong en oud op een eenvoudige manier alle leert over het gemaal. In de interactieve expositieruimte komt de historie, de architectuur, het waterbeheer in Friesland en de werking van de stoommachine ruim aan bod. Ook kunt u plaatsnemen in onze bioscoop, waar de 3D-film ‘Stoom en Water’ getoond wordt en u het gevoel geeft dat u er daadwerkelijk bij bent wanneer het Woudagemaal onder stoom staat.

 

Ruim honderd enthousiaste vrijwilligers zetten zich in voor het Ir D.F. Woudagemaal. De vrijwilligers fungeren onder andere als gids en leiden u rond door de wereld van stoom, water en kracht. In de enorme machinehal vertellen onze vrijwilligers over de werking van de vier hoofdstoommachines en hun noodzakelijke bijdrage wanneer het gemaal in werking wordt gezet. Daarnaast is het interieur van de machinehal een monument op zich, de hal draagt de overduidelijke eigenschappen van het Rationalisme, zoals de stalen spanten, het gebruik van natuursteen, eikenhout, uitgekiende kleuren en veel sierranden. Deze eigenschappen zorgen er samen voor dat de machinehal van het Woudagemaal het gevoel geeft alsof u in een kathedraal loopt!

 

Educatief museum voor jong en oud

Het Woudagemaal is naast een erg leuk dagje uit ook zeer leerzaam. Zo biedt het museum op gebied van educatie tal van mogelijkheden en activiteiten. Kinderen kunnen zich vermaken in de interactieve expositieruimte van het bezoekerscentrum, waar ze op speelse en uitdagende wijze kennismaken met alles rondom het Woudagemaal. Ook biedt het museum online educatiemateriaal aan, opgezet voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en voor verschillende sectoren van het middelbaar beroepsonderwijs.

 

Bezoek het museum Ir. D. F. Woudagemaal

Maak het Woudagemaal op haar mooist mee tijdens een van de bijzondere draaidagen. Deze draaidagen vinden gemiddeld twee keer per jaar plaats. Tijdens de draaidagen wordt het Woudagemaal onder stoom gezet. Het gemaal heeft maar liefst 6 uren nodig om maximaal op stoom te komen en op volle toeren te draaien. Het Woudagemaal onder stoom is dus erg bijzonder om te aanschouwen. Op 26, 27 en 28 februari vinden de eerste draaidagen van 2019 plaats!

U kunt uw bezoek natuurlijk zo lang maken als u zelf wilt, maar om het hele museum te zien en alle onderdelen van het bezoek leuk mee te maken, adviseren wij om twee uur uit te trekken voor een bezoek. Binnen deze tijd kunt u worden rondgeleid en kunt u het stoomgemaal ervaren alsof het echt in werking is.