Faciliteiten bezoekerscentrum Woudagemaal

Faciliteiten bezoekerscentrum

et bezoekerscentrum beschikt over allerlei faciliteiten waar jong en oud geïnformeerd worden over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. Zo beschikt het bezoekerscentrum over een interactieve expositieruimte, een 3D cinema, een panoramazaal en de Woudagemaal winkel. Ook voor kinderen valt er genoeg te beleven in het bezoekerscentrum. Met behulp van een spannende, uitdagende speurtocht worden kinderen spelenderwijs geïnformeerd over de werking en de geschiedenis van het Woudagemaal. Nieuwsgierig? Kom langs in het bezoekerscentrum!

 

Interactieve expositieruimte

De interactieve expositieruimte biedt een kijkje in de wereld van stoom, kracht, waterbeheer en beweging. In de interactieve expositieruimte van het Woudagemaal wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken en welke werktuigbouwkundige, natuurkundige en technische principes hieraan ten grondslag liggen. Ook wordt uitgelegd hoe het stoomgemaal functioneert en waarom het gemaal door UNESCO is erkend als van een uitzonderlijke universele waarde.

 

Ook voor kinderen is er genoeg te beleven in onze interactieve expositieruimte. Door middel van een spannende speurtocht worden de kinderen spelenderwijs geïnformeerd over het Woudagemaal. De fictieve hoofdmachinist Jelle Terpstra vraagt de kinderen om hulp wanneer hij zijn geheugen is kwijtgeraakt nadat hij uitgleed in een plas smeerolie. Jelle vraagt de kinderen om hulp bij het ontcijferen van bijzondere raadsels, welke hen informeren over de werking en de geschiedenis van het gemaal. Na afloop van de speurtocht ontvangen ze een officieel diploma als Hulpmachinist.

 

3D Bioscoop

In het bezoekerscentrum bevindt zich ook een cinema welke beschikt over de mogelijkheid om 3D films te vertonen. In de bioscoop wordt de 3D film ‘Stoom en Water’ getoond, waar u het gemaal onder stoom beleefd alsof u er zelf bij bent. De cinema beschikt over vijftig bioscoopstoelen en een beamer. Tevens is de cinema ook af te huren als presentatieruimte, hiervoor kunt u contact met ons opnemen.

 

Bekijk hier alvast de trailer van de film ‘Stoom en Water’!

 

Speurtocht

Bij het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer worden bijna dagelijks hulpmachinisten opgeleid. Kinderen die dit bijzondere UNESCO Werelderfgoed bezoeken maken kennis met Jelle Terpstra, de fictieve hoofdmachinist van het gemaal en de hoofdpersoon in de lessenseries en de interactieve expositie van het bezoekerscentrum. Jelle is zijn geheugen kwijt geraakt nadat hij uitgleed in een plas smeerolie. Hij vraagt de jonge bezoekers om hulp bij het ontcijferen van bijzondere raadsels… In een spannende speurtocht komen kinderen spelenderwijs meer te weten over de werking en geschiedenis van het gemaal. Na afloop ontvangen ze een officieel diploma als Hulpmachinist.

 

Ook Engelse en Duitse kinderen kunnen een Hulpmachinist- diploma verdienen. De nieuwste speurtochten zijn geschikt voor kinderen (en volwassenen) vanaf een jaar of 10, en er zijn drie versies: Nederlands, Duits en Engels. Er zijn dertien vragen, onderverdeeld in de thema’s water, stoom en geschiedenis. De speurtocht en het diploma als hulpmachinist zijn gratis bij een bezoek aan het Woudagemaal en bezoekerscentrum.

Woudagemaal winkel

In het bezoekerscentrum bevindt zich ook de Woudagemaal winkel. In onze winkel vindt u een ruim aanbod aan leuke boeken en artikelen. Op dit moment beschikken we nog niet over een webshop, maar onderstaande items zijn wel telefonisch te bestellen of per email.

Boek `Het Ir. D.F. Woudagemaal. Een levend werelderfgoed op stoom’ €29,95:
Dit boek geeft een overzicht van de geschiedenis van het gemaal, waarbij veel aspecten van het Friese waterbeheer en de geschiedenis ervan ruim aan bod komen.

Kinderboek Het Zwarte Koor €7,50
Een prachtig verhaal van Stoffel Zandstra met illustraties van Wim Swart.

Magazine ‘Raar Maar Waar - techniek in en rond het Woudagemaal’ €5,00
Dit Doe- en beleefmagazine bevat verhalen van Stoffel Zandstra en illustraties van Wim Swart. Het is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

DVD over het Woudagemaal - Monument tussen Water en Land €7,50

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.