Faciliteiten bezoekerscentrum Woudagemaal

Faciliteiten bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum beschikt over allerlei faciliteiten waar jong en oud geïnformeerd worden over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. Zo beschikt het bezoekerscentrum over een interactieve expositieruimte, een 3D cinema, een panoramazaal en de Woudagemaal winkel. Ook voor kinderen valt er genoeg te beleven in het bezoekerscentrum. Met behulp van een spannende, uitdagende speurtocht worden kinderen spelenderwijs geïnformeerd over de werking en de geschiedenis van het Woudagemaal. Nieuwsgierig? Kom langs in het bezoekerscentrum!

Interactieve expositieruimte

In het bezoekerscentrum worden jong en oud geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De interactieve expositie biedt een kijkje in de wereld van stoom, kracht, waterbeheer en beweging.

 

Techniek in beeld

In het interactieve bezoekerscentrum van het Woudagemaal wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken, en welke werktuigbouwkundige, natuurkundige en technische principes hieraan ten grondslag liggen. Zo wordt op een eenvoudige manier verteld hoe het stoomgemaal functioneert en waarom het gemaal door UNESCO is erkend als van een uitzonderlijke universele waarde.

Cinema en 3D film

In het bezoekerscentrum bevindt zich een heuse 3D cinema. Met onze film beleeft u het gemaal onder stoom, ook als het niet in werking is!

De ruimte heeft 50 vaste bioscoopstoelen en een beamer en is ook af te huren als presentatieruimte.

 

Bekijk hieronder de trailer van onze film 'Stoom en Water'

 

Speurtocht

Bij het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer worden bijna dagelijks hulpmachinisten opgeleid. Kinderen die dit bijzondere UNESCO Werelderfgoed bezoeken maken kennis met Jelle Terpstra, de fictieve hoofdmachinist van het gemaal en de hoofdpersoon in de lessenseries en de interactieve expositie van het bezoekerscentrum. Jelle is zijn geheugen kwijt geraakt nadat hij uitgleed in een plas smeerolie. Hij vraagt de jonge bezoekers om hulp bij het ontcijferen van bijzondere raadsels… In een spannende speurtocht komen kinderen spelenderwijs meer te weten over de werking en geschiedenis van het gemaal. Na afloop ontvangen ze een officieel diploma als Hulpmachinist.

 

Meertalige speurtocht

Ook Engelse en Duitse kinderen kunnen een Hulpmachinist- diploma verdienen. De nieuwste speurtochten zijn geschikt voor kinderen (en volwassenen) vanaf een jaar of 10, en er zijn drie versies: Nederlands, Duits en Engels. Er zijn dertien vragen, onderverdeeld in de thema’s water, stoom en geschiedenis. De speurtocht en het diploma als hulpmachinist zijn gratis bij een bezoek aan het Woudagemaal en bezoekerscentrum

Woudagemaal winkel

In onze winkel vindt u leuke boeken en artikelen. Kom gerust eens kijken!

 

Helaas hebben we op dit moment nog geen webshop, maar u kunt diverse artikelen bestellen door contact op te nemen via email of telefoon 0514-561814.

 

Boek `Het Ir. D.F. Woudagemaal €29,95

Een levend werelderfgoed op stoom. Dit boek geeft een overzicht van de geschiedenis van het gemaal, waarbij veelaspecten van het Friese waterbeheer en de geschiedenis ervan ruim aan bodkomen.

 
Magazine ‘Raar Maar Waar €5,00

Techniek in en rond het Woudagemaal. Dit Doe- en beleefmagazine bevat verhalen van Stoffel Zandstra en illustraties van Wim Swart. Het is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

 
Kinderboek Het Zwarte Koor €7,50

Een prachtig verhaal van Stoffel Zandstra en illustraties van Wim Swart.

 

DVD over het Woudagemaal €7,50

Monument tussen Water en Land

 

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.