campagne wouda

Ons werelderfgoed is wereldberoemd... Binnenkort ook in Nederland!

UNESCO Werelderfgoed

Het grootste stoomgemaal dat ooit gebouwd is, ‘Het Woudagemaal’, staat sinds 1998 op het UNESCO werelderfgoedlijst, en is daarmee één van de 10 erkende erfgoederen die Nederland vertegenwoordigen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit betekent dat alle landen die het verdrag hebben getekend zich aan elkaar hebben verplicht dat de erfgoederen onder andere moeten worden beschermd en toegankelijk worden gemaakt voor komende generaties.

 

Naast een notatie op de werelderfgoedlijst behoort het Woudagemaal ook tot de top 100 der Nederlandse rijksmonumenten.

 

Het Ir D. F. Woudagemaal als Werelderfgoed

De reden voor de bestempeling als UNESCO werelderfgoed is de belangrijke rol die het Woudagemaal speelt in de strijd tegen het water: het Woudagemaal wordt namelijk gebruikt om het Hooglandgemaal bij te staan wanneer deze onvoldoende capaciteit heeft. De unieke combinatie tussen stoom en water dat gebruikt wordt voor de werkwijze van de stoommachine was samen met de afmetingen van het gemaal genoeg om in de lijst te worden opgenomen: het Woudagemaal is het grootste stoomgemaal ooit gebouwd.

 

De stoommachine in actie

Wanneer er veel regen valt of wanneer het hard waait wordt het Woudagemaal in werking gesteld om het Friese boezemwater op peil te houden, en het feit dat het werelderfgoed ook daadwerkelijk gebruikt wordt is uniek! In de praktijk komt het gemiddeld tweemaal per jaar voor dat de machine hiervoor wordt gebruikt, en het gemaal is dan ook voor bezoekers geopend. Wanneer u tijdens deze draaidagen besluit een kijkje te nemen in het gemaal, kunt u in het bezoekerscentrum alle informatie vinden over de oorsprong van het gemaal. En natuurlijk kunt u in het samenzijn van een gids het Woudagemaal in werking bekijken!

 

Het Ir D. F. Woudagemaal bezoeken

Het werelderfgoed is bijna dagelijks geopend voor bezoekers. Tijdens het volgen van een rondleiding is er dus ook de mogelijkheid om de kracht van water en stoom te ontdekken! Wilt u het stoomgemaal helemaal in actie zien? Tijdens draaidagen trekt de stoommachine altijd extra veel bezoekers, echter wanneer u Vriend van het Woudagemaal wordt, krijgt u als eerste bericht van deze draaimomenten. Op deze manier kunt u dus als eerste de stoommachine in werking aanschouwen!

 

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen of bekijk de online agenda voor de aankomende draaidagen.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.