Schoolreisje naar het grootste nog werkende stoomgemaal!

Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld en is naast indrukwekkend en leerzaam ook uitermate geschikt voor een schoolreisje! We bieden bij het UNESCO Werelderfgoed 2 soorten schoolreisjes aan.

 

De eerste variant is een bezoek aan het bezoekerscentrum & stoomgemaal inclusief speurtocht en na afloop een glas drinken en een zakje chips. Eventueel nog te combineren met een andere activiteit in de buurt naar eigen inzicht.

 

De tweede optie is het schoolreisje ‘van droge naar natte voeten’ met niet alleen een bezoek aan het bezoekerscentrum en  100 jaar oude stoomgemaal, maar ook lekker de natuur in over het blotevoetenpad Gaasterland.

 

 

Schoolreisje Woudagemaal

 

Het Ir. D.F. Woudagemaal is naast indrukwekkend en leerzaam ook heel erg leuk en is uitermate geschikt voor een schoolreisje! Tijdens het schoolreisarrangement ontdekken de leerlingen in de interactieve expositieruimte hoe het stoomgemaal werkt en waarom het nog steeds een belangrijke bijdrage levert aan de Friese waterhuishouding. Vervolgens kunnen de kinderen plaatsnemen in onze bioscoop, waar ze de 3D-film ‘Stoom en Water’ te zien krijgen. Hier ervaren zij het Woudagemaal onder stoom alsof ze er zelf bij zijn!

 

Speurtocht door het Woudagemaal

Naast de indrukwekkende 3D-film wordt er ook een speurtocht door het Ir. D.F. Woudagemaal georganiseerd. Op deze manier leren de kinderen spelenderwijs alles over het stoomgemaal. Door het ontcijferen van raadsels kunnen de kinderen de speurtocht volbrengen. Is dat gelukt? Dan krijgen zij een officieel diploma als hulpmachinist, uitgereikt door Jelle Terpstra. Na afloop staat er een welverdiend heerlijk koud glas drinken op hen te wachten met een lekker zakje chips.

 

Het schoolreisje duurt zo’n 2 uur en kan zowel ’s ochtends als ’s middags worden gestart.

 

De kosten van dit schoolreisarrangement bedragen € 6,50 per persoon

 

 

Schoolreisje 'Van droge naar natte voeten'

 

Stoomreus Woudagemaal

De dag start met een glas limonade en iets lekkers voordat de kinderen in de bioscoop plaatsnemen waar ze de film ‘Stoom en Water’ te zien krijgen. Hier ervaren zij het Woudagemaal onder stoom alsof ze er zelf bij zijn! Vervolgens is er een speurtocht door de interactieve expositie met vragen over het klimaat, waterbeheer en het ruim 100 jaar oude stoomgemaal. Door het ontcijferen van raadsels kunnen de kinderen de speurtocht volbrengen. Is dat gelukt? Dan krijgen zij een officieel diploma als hulpmachinist. Uiteraard staat een rondleiding door het ketelhuis en machinehal van deze stoomreus, die onze voeten droog moeten houden, ook op het programma.

 

Vervolgens gaan de kinderen in de auto of bus (op basis van eigen vervoer) naar het strandpaviljoen en recreatieterrein De Hege Gerzen in Oudemirdum. Daar is patat met wat drinken!

 

Blotevoetenpad Gaasterland

Na het eten is het tijd voor het blotevoetenpad Gaasterland! De naam zegt het al… schoenen en sokken uit en lopen door het water, over stenen, grind, schelpen, dennenappels, sloten, over boomstammen en door lang gras. En heeft het geregend? Dan is er extra veel modder! Met het trekvlot trekken de kinderen zich naar de overkant waarna ze hun route vervolgen door het Natura 2000-gebied in het IJsselmeer.

 

Op je blote voeten volg je de eeuwenoude sporen van bezoekers en bewoners, zowel van mens als dier, van dit unieke kustlandschap. Op grote borden langs de route lees je van alles over de historie van dit prachtige gebied en wanneer je goed kijkt, kun je zelfs de schoorsteen van het Woudagemaal herkennen! De route is zo’n anderhalve kilometer lang en duurt ongeveer 1 uur.

 

Na afloop is er voor ieder kind (en volwassen begeleider) een heerlijk welverdiend ijsje!

 

De dag begint in Lemmer om 10.00 uur en eindigt om 13.30 uur in Oudemirdum met een ijsje!

 

De kosten van dit complete arrangement bedragen € 14,50 per persoon (te boeken vanaf april t/m oktober)