Werelderfgoed

 

De 60 meter hoge schoorsteen is een herkenbaar baken voor schippers op het IJsselmeer. Daarnaast zijn het gebouw en de stoommachines trekpleisters voor architectuur- en stoomliefhebbers. Het bouwkundig en technisch waardevolle Woudagemaal is sinds 1977 een beschermd monument en staat vanaf 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Het grootste stoomgemaal

Het Woudagemaal is het grootste stoomgemaal dat ooit is gebouwd. Erfgoederen op deze lijst worden beschermd en alle landen die het verdrag hebben getekend zijn verplicht deze erfgoederen toegankelijk te maken voor toekomstige generaties. In Nederland zijn maar 13 erkende UNESCO Werelderfgoederen. Behalve als UNESCO Werelderfgoed staat het Woudagemaal ook nog in de top 100 der Nederlandse Rijksmonumenten.

 

Het Woudagemaal: UNESCO Werelderfgoed

Het Woudagemaal werd in de werelderfgoedlijst opgenomen door het unieke samenspel van stoom en water en de enorme afmeting van het gemaal. Het Woudagemaal is het grootste stoomgemaal ooit gebouwd. Wanneer het Hooglandgemaal het gevecht tegen het water niet kan winnen wordt het Woudagemaal nog steeds ingezet om dit te ondersteunen. Zo speelt het Woudagemaal een belangrijke rol in de Friese strijd tegen het water.