Universele waarden UNESCO werelderfgoed Woudagemaal

Universele waarden UNESCO

UNESCO erkent de outstanding universal value van een site als het voldoet aan een van tien criteria. Het Woudagemaal voldoet aan drie:

 

  • De opkomst van stoom als energiebron gaf de Nederlanders een krachtig instrument in hun duizendjarige opgave van waterbeheer, en het Woudagemaal is het grootste in zijn soort ooit gebouwd (criterium 1).
  • Het Woudagemaal symboliseert het hoogtepunt van Nederlandse waterbouwkunde, die eeuwenlang model heeft gestaan en de standaard is geweest voor de hele wereld (criterium 2).
  • Het Woudagemaal legt uitzonderlijke getuigenis af van de kracht van stoom voor de beheersing van natuurkrachten, in het bijzonder in de toepassing ervan door Nederlandse ingenieurs (criterium 3).

 

Werelderfgoedverdrag

Het Koninkrijk der Nederlanden heeft in 1992 de Conventie voor het Werelderfgoed geratificeerd. Dit verdrag is door 186 lidstaten ondertekend en is daarmee het meest succesvolle verdrag van unesco. De landen die het hebben getekend, hebben zich aan elkaar verplicht tot ‘identificatie, bescherming, behoud, toegankelijk maken en overdragen aan komende generaties’ van het binnen hun grenzen gelegen erfgoed dat aan de gestelde eisen van unesco voldoet. De staten erkennen dat bescherming van het Werelderfgoed de plicht van de gehele internationale gemeenschap is.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.