Faciliteiten bezoekerscentrum

De faciliteiten van ons bezoekerscentrum bieden voor jong en oud een interessante manier om meer te leren over het stoomgemaal, de kracht van stoom en onze geschiedenis. In het bezoekerscentrum vindt u een interactieve expositieruimte, een 3D bioscoop waar u de film ‘’Stoom en Water’’ kunt bekijken en de panoramazaal met uitzicht over de baai van Lemmer en het IJsselmeer. Daarnaast kunt u het Woudagemaal winkeltje bezoeken waar boeken en DVD’s over het Woudagemaal te koop zijn. Voor de kinderen wordt een speurtocht georganiseerd om spelenderwijs alles te weten te komen over de werking stoom en water en de geschiedenis van het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal. Bent u ook benieuwd? Kom bij ons langs in het bezoekerscentrum!

 

Interactieve expositieruimte

In de bijzondere interactieve expositieruimte leert iedereen alles over stoom, kracht, waterbeheer en beweging. Door het interactieve element krijgt iedereen de kans te ervaren wat deze elementen betekenen en hoe ze samenwerken om het Woudagemaal en andere stoomgemalen te laten werken. Op een toegankelijke manier wordt uitleg gegeven over de werktuigbouwkunde en natuurkunde die bij een stoomgemaal komt kijken. Zo is het Woudagemaal een leuk uitje voor iedereen. Leuk voor jong en oud! Als laatste vertelt de interactieve expositieruimte meer over het Woudagemaal als UNESCO Werelderfgoed, en de waarde hiervan voor Nederland.

 

Speurtocht voor de kinderen

In de interactieve expositieruimte worden ook speurtochten voor kinderen georganiseerd. De kinderen mogen hoofdmachinist Jelle Terpstra helpen. Jelle is uitgegleden over een plas smeerolie en is hierdoor zijn geheugen verloren. Om ervoor te zorgen dat Friesland niet onder water loopt, helpen de kinderen Jelle het Woudagemaal draaiende te houden. Zo worden de kinderen opgeleid tot hulpmachinist van het Woudagemaal. De fictieve hoofdmachinist leert de kinderen in een spannende speurtocht spelenderwijs over de werking en de geschiedenis van het Ir. D.F. Woudagemaal. De kinderen moeten raadsels ontcijferen om de speurtocht te volbrengen. Natuurlijk wacht er na afloop een beloning, namelijk een officieel diploma als hulpmachinist van Jelle Terpstra. De speurtocht is ook erg leuk om te organiseren als verjaardagsfeestje. Bekijk onze arrangementen voor meer informatie!

 

Engels- en Duits sprekende kinderen kunnen ook een diploma tot Hulpmachinist verdienen! De nieuwste speurtochten zijn beschikbaar in drie talen, en zijn geschikt voor kinderen (en volwassenen) vanaf 10 jaar. De speurtocht bestaat uit dertien vragen over verschillende thema’s zoals water, stoom en geschiedenis. Wanneer u een bezoek brengt aan het Woudagemaal en bezoekerscentrum dan zijn de speurtocht en het diploma als Hulpmachinist gratis

 

3D Bioscoop

In de 3D bioscoop van het Woudagemaal kunt u de film ‘’Stoom en Water’’ bekijken. De film geeft u de mogelijkheid om het gemaal in actie te beleven alsof u er zelf bij bent. Het gemaal onder stoom is een bijzondere gebeurtenis. Helaas kan niet iedereen dat meemaken. Door deze 3D film krijgt u een beeld van deze gebeurtenis. Benieuwd naar de film? Bekijk hier de trailer van de film ‘Stoom en Water’!


Deze bioscoopzaal wordt tevens verhuurd als presentatieruimte. Onze bioscoopzaal heeft zitplaats voor 50 personen. Wilt u ook uw presentatie geven in deze ruimte? Neem dan contact met ons op voor meer informatie

 

Woudagemaal winkel

Na het bezoek aan het Woudagemaal kunt u nog een bezoekje in de Woudagemaal Winkel brengen. Hier vindt u interessante boeken en DVD’s en andere artikelen over het Woudagemaal. Helaas beschikken wij niet over een webshop. Wel kunt u ons eigen boek over het Woudagemaal telefonisch bij ons bestellen! (excl. verzendkosten)

 

Boek `Het Ir. D.F. Woudagemaal. Een levend werelderfgoed op stoom’ €29,95:
Dit boek geeft een overzicht van de geschiedenis van het gemaal, waarbij veel aspecten van het Friese waterbeheer en de geschiedenis ervan ruim aan bod komen.