Architectuur van het Woudagemaal

Architectuur van het Ir. D. F. Woudagemaal

Het Woudagemaal kent een rijke historie, en ook achter de architectuur van het gemaal schuilt een interessant verhaal. Het bijzondere bakstenen gebouw, ontworpen door Ir. Dirk Frederik Wouda, is strak en sober van karakter. Dit heeft het gebouw te danken aan de ingetogen gevelversieringen en de horizontale gevelindeling, maar ook het interieur van de machinehal draagt de overduidelijke eigenschappen van het zogeheten Rationalisme. Stalen spanten, het gebruik van natuursteen, eikenhout, uitgekiende kleuren en veel sierranden zorgen er samen voor dat de machinehal van het Woudagemaal het gevoel geeft alsof u een kathedraal binnenloopt. Het Rationalisme was de voorloper van de Amsterdamse School en volgde de ideeën van architect H.P. Berlage. De Amsterdamse School stijl van bouwen kende aan het begin van de jaren twintig van de twintigste eeuw haar artistieke hoogtepunt, en de Amsterdamse School zag zichzelf dan ook als ‘kunst’ in plaats van ‘gewone’ architectuur.

 

De schoorsteenpijp van het gemaal

Een grote overeenkomst tussen het Rationalisme en de Amsterdamse school is het gebruik van bakstenen, en naast dat deze veel gebruikt zijn in de machinehal is dit gebruik ook te zien in een ander bouwwerk bij het gemaal. Het Woudagemaal bestaat namelijk uit de machinehal en het ketelhuis met daarnaast een imposante zestig meter hoge schoorsteenpijp. De grote machinehal (62 x 15 m) wordt gedekt door een langgerekt zadeldak met aan weerszijden drie lagere dwarskappen. Het ketelhuis (32 x 15 m) heeft een zadeldak met lichtkap. Architectonisch en technisch is het Woudagemaal een goed onderhouden monument uit de eindperiode van het stoomtijdperk.

 

Bijzonder werelderfgoed

Bezoek dit schitterende Werelderfgoed monument en ontdek tijdens een rondleiding door het bezoekerscentrum de kracht van stoom en water! In het bezoekerscentrum kunnen zowel jong en oud kennis over het Woudagemaal opdoen. Heeft u binnenkort een bruiloft, familiedag of wilt u gewoon een onvergetelijk dagje uit? Bekijk onze arrangementen! Een bezoek aan het Woudagemaal leent zich perfect voor verschillende gelegenheden en activiteiten. Het is voor bezoekers ook mogelijk om het Woudagemaal onder stoom mee te maken tijdens één van de bijzondere draaidagen. Wetterskip Fryslân brengt het gemaal gemiddeld twee keer per jaar onder stoom. Wilt u dit unieke spektakel niet missen? Schrijf u dan in voor de nieuwbrief! Onze abonnees krijgen als eerste bericht van de aankomende draaidagen. U kunt ook onze online agenda in de gaten houden. Bestel nu uw tickets online!