Architectuur van het Woudagemaal

Architectuur van het Ir. D. F. Woudagemaal

Het Woudagemaal beschikt over een bijzondere architectuur. Ir. Dirk Frederik Wouda heeft dit destijds ontworpen, hij gaf het Woudagemaal een strak en sober karakter. De horizontale gevelindeling en de gevelversieringen dragen bij aan dit prachtige karakter.

 

De machinehal van het Ir. D. F. Woudagemaal

De stalen spanten, natuursteen, eikenhout, uitgekiende kleuren en veel sierranden zorgen voor deze unieke uitstraling van de machinehal. Ook het interieur van de machinehal dragen de overduidelijke eigenschappen van het zogeheten Rationalisme. Het Rationalisme was de voorloper van de Amsterdamse School en volgde de ideeën van architect H.P. Berlage. De Amsterdamse School stijl van bouwen kende aan het begin van de jaren twintig van de twintigste eeuw haar artistieke hoogtepunt, en de Amsterdamse School zag zichzelf dan ook als ‘kunst’ in plaats van ‘gewone’ architectuur.

 

De schoorsteenpijp van het gemaal

Een grote overeenkomst tussen het Rationalisme en de Amsterdamse school is het gebruik van bakstenen, en naast dat deze veel gebruikt zijn in de machinehal is dit gebruik ook te zien in een ander bouwwerk bij het gemaal. Het Woudagemaal bestaat namelijk uit de machinehal en het ketelhuis met daarnaast een imposante zestig meter hoge schoorsteenpijp. De grote machinehal (62 x 15 m) wordt gedekt door een langgerekt zadeldak met aan weerszijden drie lagere dwarskappen. Het ketelhuis (32 x 15 m) heeft een zadeldak met lichtkap. Architectonisch en technisch is het Woudagemaal een goed onderhouden monument uit de eindperiode van het stoomtijdperk.

 

Een rondleiding door het Woudagemaal

Tijdens een rondleiding door het Woudagemaal kunt u de bijzondere architectuur met eigen ogen bewonderen. Daarnaast vertellen wij u alles over de werking van vroeger en nu. Ook voor de jonge bezoekers valt er genoeg te zien en beleven, denk aan een speurtocht of de 3D bioscoop. Het is voor bezoekers ook mogelijk om het Woudagemaal onder stoom mee te maken tijdens één van de bijzondere draaidagen. Wetterskip Fryslân brengt het gemaal gemiddeld twee keer per jaar onder stoom. Wilt u dit unieke spektakel niet missen? Schrijf u dan in voor de nieuwbrief! Onze abonnees krijgen als eerste bericht van de aankomende draaidagen. U kunt ook onze online agenda in de gaten houden.

 

Een bezoek aan het Woudagemaal leent zich ook perfect voor verschillende gelegenheden en activiteiten. Denk aan een familiedag, een bruiloft of een onvergetelijk dagje uit. Bekijk hier onze arrangementen.

 

Bijzonder werelderfgoed

Benieuwd naar dit bijzondere werelderfgoed? Bezoek dit monument en ontdek zelf de prachtige architectuur van het Woudagemaal. Bestel nu uw tickets online!