Architectuur van het Woudagemaal

Architectuur van het Ir. D. F. Woudagemaal

Het Woudagemaal kent een rijke historie, ook achter de architectuur van het gemaal schuilt een interessant verhaal. Het Woudagemaal is ontworpen door Ir. Dirk Frederik Wouda. Het bijzondere bakstenen gebouw is strak en sober van karakter. Kenmerkend zijn de ingetogen gevelversieringen en de horizontale gevelindeling van het Woudagemaal. Ook het interieur van de machinehal draagt de overduidelijke eigenschappen van het Rationalisme, zoals de stalen spanten, het gebruik van natuursteen, eikenhout, uitgekiende kleuren en veel sierranden. Deze eigenschappen zorgen er samen voor dat de machinehal van het Woudagemaal het gevoel geeft alsof u in een kathedraal loopt. Het Rationalisme was de voorloper van de Amsterdamse School in navolging van de ideeën van architect H.P. Berlage. Gemeenschappelijk was het gebruik van bakstenen. De Amsterdamse school stijl van bouwen kende aan het begin van de jaren twintig van de twintigste eeuw haar artistieke hoogtepunt. De Amsterdamse School zag zich als kunst. Ook in haar vele utilitaire gebouwen.

 

Het gemaal bestaat uit een machinehal en een ketelhuis. Naast het gebouw staat een imposante zestig meter hoge schoorsteenpijp. De grote machinehal (62 x 15 m) wordt gedekt door een langgerekt zadeldak met aan weerszijden drie lagere dwarskappen. Het ketelhuis (32 x 15 m) heeft een zadeldak met lichtkap. Architectonisch en technisch is het Woudagemaal een goed onderhouden monument uit de eindperiode van het stoomtijdperk.

 

Bijzonder werelderfgoed

Bezoek dit schitterende Werelderfgoed monument en ontdek tijdens een rondleiding de kracht van stoom en water! Begin uw bezoek in het bezoekerscentrum, waar jong en oud kennis over het Woudagemaal op kunnen doen. Heeft u binnenkort een bruiloft, familiedag of wilt u gewoon een onvergetelijk dagje uit? Bekijk onze arrangementen! Een bezoek aan het Woudagemaal leent zich perfect voor verschillende gelegenheden en activiteiten. Het is voor bezoekers ook mogelijk om het Woudagemaal onder stoom mee te maken tijdens één van de bijzondere draaidagen. Wetterskip Fryslân brengt het gemaal gemiddeld twee keer per jaar onder stoom. Wilt u dit unieke spektakel niet missen? Schrijf u dan in voor de nieuwbrief! Onze abonnees krijgen als eerste bericht van de aankomende draaidagen. U kunt ook onze online agenda in de gaten houden.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.