Bezoekerscentrum Woudagemaal Lemmer

Beleef onze interactieve expositie, 3D cinema en koffie- en theeschenkerij in het bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Woudagemaal

Een bezoek aan het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal laat een blijvende indruk achter. Bij binnenkomst in de machinehal maakt u kennis met de vier stoommachines. Hier bevinden zich vier machtige vliegwielen die nog steeds gekoppeld zijn aan de acht ronde centrifugaalpompen. In totaal verplaatsen die zo’n 6 miljoen m3 water. Het Woudagemaal zorgt er bij regen en harde wind samen met het Hooglandgemaal bij Stavoren voor dat het water in de Friese boezem op peil blijft. In het bezoekerscentrum van het Woudagemaal vindt u alle informatie over het stoomgemaal. U kunt hier meer leren over de werking van de stoommachine en over het waterbeheer in Friesland. Het Woudagemaal is ideaal als dagje uit met het gezin, schoolreisje of bedrijfsuitje. Neem contact met ons op voor meer informatie of bekijk op de website welke arrangementen we aanbieden!

 

Uniek UNESCO Werelderfgoed in Nederland

Wat uw reden tot bezoek ook is, het Woudagemaal is een uniek UNESCO Werelderfgoed in Nederland. Het stoomgemaal werd in 1920 geopend en is in 1998 benoemd tot UNESCO Werelderfgoed. Erg bijzonder, want in totaal zijn er maar 10 Werelderfgoederen in Nederland die aan de strenge eisen voldoen. Jaarlijks wordt het Werelderfgoed veel bezocht door Nederlanders en toeristen uit het buitenland. Ook zij zijn net zo enthousiast over het gemaal wanneer ze de kracht van stoom en water beleven.

 

Openingstijden Woudagemaal

Het Woudagemaal is van februari tot en met december geopend. De openingstijden kunt u vinden op deze pagina. Hier vindt u ook de uitzonderingen zoals de zon- en feestdagen. Ook wanneer het Woudagemaal in werking is, kan het gemaal bezocht worden. Dit is een magistrale beleving. Zo bent u altijd zeker van een geslaagd bezoek. Plan uw bezoek eenvoudig door online tickets te bestellen in onze ticketshop!

 

Wilt u direct op de hoogte worden gesteld wanneer de draaidagen van het Woudagemaal zijn? Dat kan door ‘’Vriend’’ te worden van het Woudagemaal. Als Vriend van het Woudagemaal wordt u als eerste op de hoogte gehouden van de draaidagen en openingstijden. Daarnaast ontvangt u een persoonlijke pas voor gratis entree en wordt u uitgenodigd voor de bijzondere activiteiten. U kunt er ook voor kiezen om ‘’Vriend-Ambassadeur’’ te worden. Hiermee kunt u met elk bezoek één introducé meenemen.

 

Woudagemaal rolstoel- & rollatorvriendelijk

Het bezoekerscentrum en het Woudagemaal zijn beide toegankelijk voor mindervaliden. Beide locaties beschikken over een invalidentoilet. Wilt u ons graag een bezoek brengen met een groep mensen waarvan één of meer personen gebruik maken van een rolstoel? Laat het ons weten, dan houden wij hier rekening mee, zodat uw bezoek soepel verloopt.

Tijdens de kennismaking met het stoomgemaal leert u meer over de werking van de stoommachine en het waterbeheer in Friesland. Bent u op zoek naar een unieke vergaderlocatie? Ook daarvoor heeft het bezoekerscentrum uitstekende faciliteiten. Zelfs als unieke bruiloftslocatie kan het bezoekerscentrum worden ingezet. Neem contact met ons op voor meer informatie of bekijk op de website welke arrangementen we aanbieden!