Waterhuishouding Woudagemaal

Waterhuishouding van het Woudagemaal

Al sinds 1920 levert het Woudagemaal een belangrijke bijdrage om te voorkomen dat het Friese land bij hevige regenval overstroomt. Het overtollige Friese boezemwater werd voor de komst van het stoomgemaal eeuwenlang afgevoerd met windmolens en door het openen van de sluizen naar de Zuiderzee en de Waddenzee. In de loop van de 19e eeuw werd het afvoeren van het water steeds problematischer door het dalen van de veengrond. De bouw van het stoomgemaal bij Lemmer was een grote sprong voorwaarts voor de waterbeheersing in de waterrijke provincie.

 

Komst moderne gemalen

Begin jaren zestig van de vorige eeuw is de waterhuishouding in Fryslân verder verbeterd. Met de bouw van het elektrisch Hooglandgemaal bij Stavoren en de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 hoeft het Woudagemaal aanzienlijk minder vaak te pompen. Toch speelt het monumentale stoomgemaal bij bijzondere situaties nog steeds een cruciale rol, zoals bij een extreem hoog peil van het boezemwater. In enkele dagen wordt dan een geweldige hoeveelheid overtollig water uit de Friese boezem naar het IJsselmeer gepompt. Het gemaal kan 6 miljoen m³ water per dag wegpompen, dat is in twee dagen de hele inhoud van het Sneekermeer. Dit is zelfs naar huidige maatstaven gerekend een flinke capaciteit. Het gemaal is eigendom van Wetterskip Fryslân.

Kracht en waterbeheersing

Het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld wordt gezien als een hoogtepunt van de Nederlandse waterbouwkunde. 

Maak in het bezoekerscentrum kennis met de werking van het stoomgemaal, de rijke historie en het waterbeheer. Ook voor kinderen valt er genoeg te beleven in het bezoekerscentrum. Met behulp van een spannend speurtocht worden zij spelenderwijs geïnformeerd over het Woudagemaal. Ook kunnen de kinderen (evenals de volwassenen) terecht in de cinema, waar de 3D-film ‘Stoom en Water’ u het gevoel geeft alsof u het gemaal onder stoom beleefd alsof u er zelf bij bent!

Voor leerlingen, studenten en docenten beschikt het Woudagemaal over verschillend educatiemateriaal. Het lesmateriaal is afgesteld op basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Het educatiemateriaal leent zich perfect voor een spreekbeurt, sector- of profielwerkstuk.

Bezoek het Woudagemaal

Het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld is bijna het gehele jaar door toegankelijk voor bezoekers. Ons Werelderfgoed biedt voor zowel jong als oud activiteiten, faciliteiten en arrangementen. Wilt u het Woudagemaal in actie zien? Bekijk de agenda voor de unieke draaidagen, of schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.