Het Ir. D. F. Woudagemaal

Bezoek het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld

Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer

Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Het Woudagemaal werd in 1920 geopend door koningin Wilhelmina en had als taak om overtollig water vanuit Friesland in de Zuiderzee, en later het IJsselmeer, te pompen. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. Het Woudagemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Bij extreem hoogwater wordt het historische stoomgemaal nog steeds ingezet om het teveel aan water in het IJsselmeer te lozen.

Tijdens de winters van de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw stonden grote delen van Fryslân onder water. Om deze wateroverlast tegen te gaan besloot men in 1913 een stoomgemaal bij Lemmer te bouwen. Het gemaal is vernoemd naar Ir. Dirk Frederik Wouda, hij diende destijds als hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat en was verantwoordelijk voor de stijl en de uitvoering van het gebouw. Tot op de dag van vandaag speelt het Woudagemaal een cruciale rol binnen de Friese waterhuishouding!

Sinds 1998 mag het Woudagemaal zich rekenen tot één van de tien UNESCO Werelderfgoederen in Nederland. Dit heeft het stoompompstation niet alleen te danken aan haar belangrijke bijdrage binnen de Friese waterhuishouding, maar ook aan de bijzondere architectuur en de unieke toepassing van de stoomkracht door Nederlandse waterstaatkundigen.

 

Een uniek dagje uit

Het Woudagemaal is eigendom van Wetterskip Fryslân, zij brengen het gemaal gemiddeld twee keer per jaar onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden. Op deze manier kunnen ze ook de bedrijfsvoering van het stoomgemaal garanderen. Het is een magistrale beleving wanneer het Woudagemaal onder stoom wordt gebracht. Tijdens dit unieke spektakel komen stoom, water en architectuur samen. Bekijk onze agenda voor de draaidagen!

Ook buiten het unieke stoomspektakel om is het Woudagemaal een leuk dagje uit voor zowel jong en oud. Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum. Leer over de rijke historie en de werking van het Woudagemaal, of laat u rondleiden door één van onze ruim honderd enthousiaste vrijwilligers. Ook is er een tien-talige audiotour app beschikbaar, waarmee bezoekers tijdens de rondleiding in hun eigen taal de verschillende onderdelen van het gemaal kunnen beleven. Zowel het bezoekerscentrum als het gemaal zijn voor rolstoelen toegankelijk.

Het Woudagemaal biedt ook diverse arrangementen aan voor jong en oud, grote of kleine groepen en voor verschillende gelegenheden. Op zoek naar een magistrale bruiloftslocatie of een onvergetelijk kinderfeestje of familiedag? Alles is mogelijk. Beleef het leukste dagje uit bij het Woudagemaal in Lemmer! Bekijk onze openingstijden en bestel uw tickets online.