Woudagemaal onder stoom

 

Tweemaal per jaar komt het oude stoomgemaal in actie. Dit is een unieke beleving dat een blijvende indruk achterlaat! Maak kennis met de vier indrukwekkende stoommachines, vier machtige vliegwielen en acht ronde centrifugaalpompen die gezamenlijk zo’n 6 miljoen m3 water kunnen verplaatsen.

 

Preventief onder stoom

Wanneer er veel regen valt of tijdens een aanhoudende storm kan het Woudagemaal tot op de dag van vandaag ingezet worden om overtollig boezemwater weg te pompen. Voordat het stoomgemaal daadwerkelijk water weg kan pompen moet er eerst een bepaalde druk worden opgebouwd. In 6 uur tijd wordt er door een ploeg van minimaal 11 mensen hard gewerkt om de ketels te vullen met water en op te starten. Na zo'n 6 uur draait de 100 jaar oude machine op volle toeren.

 

Omdat het opstarten van het gemaal zo’n 6 uur kost, komt het voor dat de machine preventief wordt opgestart. Wanneer verwacht wordt dat het waterpeil boven de limiet stijgt, wordt het stoomgemaal onder druk gezet om bij te kunnen springen.

 

Een uniek spektakel

Wanneer het Woudagemaal onder stoom wordt gebracht ontstaat er een magistrale gebeurtenis. Omdat het UNESCO Werelderfgoed een belangrijke én praktische functie heeft in de Friese waterhuishouding, wordt het door een vaste technische ploeg bediend en onderhouden. Deze complete draaiploeg bestaat uit 15 man zodat er altijd 11 man beschikbaar zijn mocht het nodig zijn het gemaal op te starten. Niet alleen is het een spectaculair gezicht om dit imposante gebouw ‘in rook’ te zien opgaan, het is ook een hele belevenis om een kijkje achter de schermen te nemen bij het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld.

 

Draaidagen Woudagemaal

Tweemaal per jaar organiseert Wetterskip Fryslân draaidagen waarbij het Woudagemaal in werking wordt gezet. Op deze manier worden de machinisten in de praktijk opgeleid om het gemaal te kunnen bedienen. U kunt het Woudagemaal tijdens deze dagen bezoeken. Dit is écht een unieke beleving! Benieuwd wanneer de draaidagen plaatsvinden? Hou dan onze agenda in de gaten of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.