Vrijwilligers

Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen, maar dan wel graag iets wat uw interesse heeft, waar u van leert en waarbij u veel mensen ontmoet? Denk dan eens aan het  Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer. Dit UNESCO Werelderfgoed trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

 

Een groot, gezellig team van ruim 100 enthousiaste vrijwilligers zorgt er voor dat al deze mensen in en rond het meer dan honderd jaar oude gemaal een paar interessante en leerzame uren kunnen doorbrengen.

Als kassamedewerker (m/v) ontvangt u de bezoekers, verkoopt hen een kaartje en verstrekt informatie over hun bezoek aan het gemaal. Ook het afrekenen in de winkel behoort tot uw werkzaamheden.

Als rondleider (m/v) neemt u een groep gasten mee naar het gemaal en laat hen het prachtige gebouw zien met de ketels en de stoommachines en vertelt hen hoe het allemaal werkt. Ook bent u gastheer of -vrouw in het bezoekerscentrum, waar u uitleg geeft bij de expositie waar klimaatverandering en waterbeheer centraal staat.

Beide functies vragen 1 à 2 dagen van uw tijd in de drie weken.
Als u naast Nederlands nog een andere taal spreekt, is dat fijn, maar het is geen vereiste. Natuurlijk wordt u goed opgeleid voordat u zelfstandig aan het werk gaat.

 

Geïnteresseerd? stuur dan een mail naar info@woudagemaal.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

 

"Na mijn werkzame periode als Milieu-inspecteur bij Wetterskip Fryslân heb ik mij aangemeld om naast mijn interesse voor het Woudagemaal ook wat in de sfeer van Wetterskip Fryslân te blijven. Ik heb het daarna allemaal zeer positief ervaren. Het introductiegesprek, de opleiding(o.a. een aantal dagen meelopen met ervaren rondleiders), de begeleiding, de rondleiders- en kassière familie en het rondleiden van de bezoekers jong en oud, prachtig!

Het Woudagemaal wordt jaarlijks door duizenden mensen uit binnen- en buitenland bezocht. De rondleiders vertellen dan enthousiast alles over de oude stoomtechniek die hier nog steeds een functie heeft in het waterbeheer in Friesland. Dit gemaal is het grootste nog werkende ter wereld en zou qua capaciteit in 2 dagen het Sneekermeer kunnen leegpompen. Meer informatie is te vinden op de mooie Website van het Woudagemaal.

Voor dit prachtig, bijna 100 jaar oude, in perfecte staat van onderhoud verkerende stoomgemaal, zoeken wij vrijwilligers om de bezoekers rond te leiden of als gastdame/ kassière om onze gasten te ontvangen."

 

Jochem Puite.