Stoomgemaal Lemmer

Het Ir. D.F. Woudagemaal is eigendom van Wetterskip Fryslân en levert sinds 1920 een belangrijke strijd tegen het Friese water. Sinds 1969 wordt het Woudagemaal ondersteund door het modernere Hooglandgemaal bij Stavoren. Toch wordt het Woudagemaal gemiddeld twee keer per jaar in werking gezet waardoor het hele gebouw onder stoom komt te staan. Deze dagen worden gebruikt om de machinisten op te leiden, zodat zij in kritieke situaties snel kunnen reageren en handelen. Ook op deze dagen kunt u het stoomgemaal in Lemmer bezoeken. Het Woudagemaal onder stoom is een imposant gezicht, de mooiste tijd om het gemaal te bezoeken. Wilt u als eerste op de hoogte zijn van de draaidagen van het Woudagemaal? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief, u ontvangt dan als eerste het belangrijkste nieuws over het Stoomgemaal in Lemmer. 

 

De werking van het stoomgemaal in Lemmer

Behalve tijdens de draaidagen waarop het Woudagemaal in werking wordt gezet voor trainingsdoeleinden levert het stoomgemaal ook altijd nog een belangrijke bijdrage wanneer het waterpeil te hoog staat. Bijvoorbeeld bij hevige regenval of tijdens een aanhoudende storm kan Wetterskip Fryslân ervoor kiezen om het Woudagemaal preventief in te zetten en op deze manier het Friese boezemwater op peil te houden. Daarnaast fungeert het Woudagemaal ook als hulpgemaal. Wanneer het Hooglandgemaal bij Stavoren te weinig capaciteit dreigt te hebben om het Friese waterpeil omlaag te brengen wordt deze bijgestaan door het stoomgemaal in Lemmer.

 

Tijdens uw bezoek zult u verstelt staan van de imposante machinekamer. Wanneer u binnen stapt voelt de kamer aan als een kathedraal, mede door de keuze voor kleuren en materialen bij het ontwerp van deze ruimte. In de machinekamer zorgen vier imposante hoofdstoommachines voor de opwekking van genoeg stoom. Er is een hoge druk nodig om genoeg kracht op te bouwen voor het terugdringen van het Friese waterpeil. Het opstoken van de stoomketels tot maximaal vermogen duurt maar liefst 6 uur. Wanneer het gemaal dan echt onder stoom staat is dit een adembenemend gezicht. Een magistrale beleving!

 

 

Stoomgemaal Lemmer voor uw evenement

Wist u dat u het unieke stoomgemaal in Lemmer ook als evenementenlocatie kunt gebruiken? Bijvoorbeeld voor een zakelijke bijeenkomst, bruiloft of verjaardagsfeest. Zelfs voor de allerkleinsten is het mogelijk een verjaardagsfeest te vieren bij het Woudagemaal. Onze panoramazaal biedt ruimte aan maximaal 100 mensen, afhankelijk van uw evenement. Ook geniet u hier van een prachtig uitzicht over de baai van Lemmer en het IJsselmeer. Tijdens een kinderfeestje wordt een spannende speurtocht gedaan door het museum waar de kinderen spelenderwijs van alles leren over het stoomgemaal. Zou u graag een evenement organiseren bij het Woudagemaal? Wij denken graag mee met uw wensen. U kunt altijd contact met ons opnemen voor meer vragen.

Bezoek ook het stoomgemaal in Lemmer met uw vrienden en familie, bestel eenvoudig online uw tickets. Voor de actuele draaidagen en andere evenementen kunt u in onze agenda kijken!