Woudagemaal onder stoom

Het Woudagemaal onder stoom

Tweemaal per jaar staat het Woudagemaal onder stoom. Dit is een indrukwekkende beleving! Tijdens deze dagen worden de machinisten in de praktijk opgeleid om het gemaal te kunnen bedienen. Het Wetterskip Fryslân organiseert deze draaidagen ook om het gevoel bij het Woudagemaal voor de bezoekers tot leven te brengen. U kunt hierbij zijn. Benieuwd wanneer de draaidagen plaatsvinden? Bekijk het in onze agenda.

 

Het grootste stoomgemaal ter wereld

Het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld wordt gezien als een hoogtepunt van de Nederlandse waterbouwkunde. De opening van het Woudagemaal in 1920 luidde een periode in waar het gemaal in zijn eentje zorgde voor het tegenhouden en op peil houden van het water in de Friese boezem. In 1966 kwam daar een nieuw gemaal bij, het Hoogland gemaal in Stavoren. Ondanks dat ieder gemaal natuurlijk een bijzondere rol heeft, blijft het Woudagemaal extra bijzonder omdat het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld is. Mede dankzij dit feit werd het Woudagemaal in 1998 benoemd tot één van de 10 UNESCO-werelderfgoederen van Nederland. Ook de bijzondere architectuur en de culturele en historische waarde van het gemaal speelden een rol in de benoeming.

 

De werking van het stoomgemaal

Het stoomgemaal kan nog altijd in werking worden gezet om de Friese wateren op peil te houden. Dit gebeurt dan ook nog altijd bij extreme weersomstandigheden. De stoommachines hebben 6 uren de tijd nodig om op stoom te komen en op volle toeren te draaien. Wanneer het gemaal op stoom is kan het gemaal per dag 6 miljoen m3 wegpompen. Dit staat gelijk aan de halve inhoud van het Sneekermeer. Ook naar huidige maatstaven is dat een flinke capaciteit!

 

De technische ploeg die het gemaal aansturen bestaat uit vijftien mensen, zodat er altijd elf mensen beschikbaar zijn om het gemaal op te starten wanneer dat nodig is. Wilt u ook een van onze vrijwilligers worden? Neem dan contact met ons op!

 

Bezoek het Woudagemaal onder stoom

Het is niet alleen een spectaculair gezicht om dit imposante gebouw ‘in rook’ te zien opgaan, het is ook een hele belevenis om een kijkje achter de schermen te nemen bij het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum, waar jong en oud wordt geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De belevingsexpositie, waarvan een spannende 3D-film deel uitmaakt, vertelt het verhaal van cultuur, watermanagement en techniek. Vrijwilligers van de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal verzorgen de rondleidingen in het gemaal. Bestel hier uw tickets!

 

Shuttlebusje: Woudagemaal onder stoom

Tijdens de dagen dat het Woudagemaal onder stoom staat bieden we onze nieuwe service van een eco shuttlebusje aan om de loopafstand van ca 700 meter te overbruggen om vanaf het nieuwe parkeerterrein aan de Platte Dijk naar het bezoekerscentrum te komen. Niet alleen bezoekers die slecht ter been zijn, ook andere bezoekers kunnen meerijden en zo genieten van de aanblik van een steeds dichterbij komend gemaal, ondersteund door een eerste enthousiasmerende toelichting van de chauffeur. De shuttle is zodoende voor elke bezoeker jong of oud een leuk en gezellig begin van de UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal beleving.