Woudagemaal onder stoom

Het Woudagemaal onder stoom

De magistrale beleving van de kracht van stoom en water, dat is het Ir. D. F. Woudagemaal onder stoom. Bekijk in onze agenda wanneer de draaidagen plaats- vinden. Tijdens de spaarzame dagen ieder jaar dat het gemaal onder stoom staat worden machinisten in de praktijk opgeleid om het gemaal te kunnen bedienen. Het Wetterskip Fryslân organiseert deze dagen om het gevoel bij het Woudagemaal tot leven te brengen. Daarom kunt u het stoomgemaal ook op deze dagen bezoeken. Op deze dagen is het interactieve bezoekerscentrum natuurlijk toegankelijk. 

 

Het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld onder stoom

Het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld wordt gezien als een hoogtepunt van de Nederlandse waterbouwkunde. De opening van het Woudagemaal in 1920 luidde een periode in waar het gemaal in zijn eentje zorgde voor het tegenhouden en op peil houden van het water in de Friese boezem. In 1966 kwam daar een nieuw gemaal bij, het Hoogland gemaal in Stavoren. Ondanks dat ieder gemaal natuurlijk een bijzondere rol heeft, blijft het Woudagemaal extra bijzonder omdat het het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld is. Mede dankzij dit feit werd het Woudagemaal in 1998 benoemd tot één van de 10 UNESCO werelderfgoederen van Nederland. Ook de bijzondere architectuur en de culturele en historische waarde van het gemaal speelden een rol in de benoeming.

 

Tijdens de dagen dat het Woudagemaal onder stoom wordt gezet zijn al de werktuigbouwkundige hoogstandjes met eigen ogen te aanschouwen, en kunt u er extra veel over leren. Voor jong en oud wordt de techniek achter het gemaal begrijpelijk uitgelegd. Het gemaal heeft maar liefst 6 uren nodig om maximaal op stoom te komen en op volle toeren te draaien. Het Woudagemaal onder stoom is dus erg bijzonder om te aanschouwen. Het gemaal treedt nog steeds preventief in werking wanneer er langdurig veel regen valt of wanneer het aanhoudend stormt.

 

Bezoek het Woudagemaal onder stoom

Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum, waar jong en oud wordt geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De belevingsexpositie, waarvan een spannende 3D-film deel uitmaakt, vertelt het verhaal van cultuur, watermanagement en techniek. Vrijwilligers van de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal verzorgen de rondleidingen in het gemaal.

 

Tijdens de dagen dat het Woudagemaal onder stoom staat bieden we onze nieuwe service van een eco shuttle busje aan om de loopafstand van ca 700 meter te overbruggen om vanaf het nieuwe parkeerterrein aan de Platte Dijk naar het bezoekerscentrum te komen. Niet alleen bezoekers die slecht te been zijn, ook andere bezoekers kunnen meerijden en zo genieten van de aanblik van een steeds dichterbij komend gemaal, ondersteund door een eerste enthousiasmerende toelichting van de chauffeur. De shuttle is zodoende voor elke bezoeker jong of oud een leuk en gezellig begin van de UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal beleving.