Stoomgemaal in Lemmer

Stoomgemaal in actie

Een bezoek aan het Woudagemaal laat een blijvende indruk achter. Wanneer u de machinehal binnenloopt maakt u als eerste kennis met vier stoommachines. Aan deze machines staan vier machtige vliegwielen gekoppeld die nog steeds operationeel zijn, en samen drijven ze acht ronde centrifugaalpompen aan die per dag zo’n 6 miljoen m3 water kunnen verplaatsen.

Preventief onder stoom

Het grootste stoomgemaal, nog functionerende stoomgemaal ter wereld speelt tot op de dag van vandaag nog steeds een belangrijke rol binnen de Friese waterhuishouding. Wanneer er veel regen valt of tijdens een aanhoudende storm kan het Woudagemaal ingezet worden om overtollig Fries boezemwater weg te pompen. Echter, voordat het stoomgemaal daadwerkelijk water weg kan pompen moet er eerst een bepaalde druk worden opgebouwd. In 6 uur wordt er door een ploeg van minimaal 11 mensen hard gewerkt om de ketels te vullen met water, de zware stookolie te verwarmen en de ketels op te starten. Na deze 6 uur draait de bijna 100 jaar oude machine op volle toeren.

Omdat het opstarten van het gemaal zo’n 6 uur kost, komt het voor dat de machine preventief wordt opgestart. Wanneer verwacht wordt dat het waterpeil boven de limiet stijgt wordt het stoomgemaal onder druk gezet om indien nodig gelijk bij te kunnen springen. Wilt u meer te weten komen over de werking van het stoomgemaal? In ons bezoekerscentrum vindt u alle informatie over het Woudagemaal: leuk voor zowel jong als oud!

 

Een uniek spektakel

Wanneer het Woudagemaal onder stoom wordt gebracht ontstaat er een magistrale gebeurtenis. Omdat het UNESCO Werelderfgoed een belangrijke én praktische functie heeft in de Friese waterhuishouding, wordt het door een vaste technische ploeg bediend en onderhouden. Deze complete stoomploeg bestaat uit 15 man zodat er altijd 11 man beschikbaar zijn mocht het nodig zijn het gemaal op te starten. Niet alleen is het een spectaculair gezicht om dit imposante gebouw ‘in rook’ te zien opgaan, het is ook een hele belevenis om een kijkje achter de schermen te nemen bij het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Tijdens draaidagen is dan ook hét uitgelezen moment om het gemaal te bezoeken! Houd onze agenda in de gaten of bestel alvast uw tickets en laat u rondleiden door één van onze ruim honderd enthousiaste vrijwilligers!