Stoomgemaal in Lemmer

Stoomgemaal in actie

Het grootste stoomgemaal ter wereld maakt indruk. In de enorme machinehal staan vier stoommachines met daaraan gekoppeld vier machtige vliegwielen, die nog steeds operationeel zijn. De stoommachines en vliegwielen drijven acht ronde centrifugaalpompen (ook wel Jaffapompen genoemd) aan die per dag ongeveer 6 miljoen m³ water verplaatsen. Het Woudagemaal wordt gemiddeld twee keer per jaar onder stoom gebracht door Wetterskip Fryslân.

Niet alleen tijdens de bijzondere draaidagen wordt het Woudagemaal onder stoom gezet. Het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld speelt tot op de dag van vandaag nog steeds een cruciale rol binnen de Friese waterhuishouding. Wanneer er veel regen valt of tijdens een aanhoudende storm kan het Woudagemaal ingezet worden om te helpen het Friese boezemwater op peil te houden. Zo werd het stoomgemaal afgelopen september nog in werking gezet om het waterpeil van de Friese meren en kanalen te verlagen. Het gemaal werd door Wetterskip Fryslân preventief in werking gezet dankzij de hevige regenval. Met behulp van het Woudagemaal kan de waterstand tijdelijk verlaagd worden zodat er uiteindelijk meer regen opgevangen kan worden.

Voordat het stoomgemaal daadwerkelijk water weg kan komen moet er eerst een bepaalde druk worden opgebouwd. Om de ketels te vullen met water, de zware stookolie voor te verwarmen en de acht pompen één voor één op te starten, is een ploeg van minimaal elf mensen nodig. Na zes uur opstarten en opwarmen draait de bijna 100 jaar oude machine op volle toeren. En dat is een fantastisch gezicht. Wilt u graag meer informatie over de werking van het stoomgemaal? In ons bezoekerscentrum vindt u alles over het Woudagemaal, leuk voor zowel jong als oud!

Een uniek spektacel

Het is een unieke en magistrale belevenis wanneer het Woudagemaal onder stoom gebracht wordt. Omdat het monumentale Woudagemaal een belangrijke praktische functie in de Friese waterhuishouding heeft, wordt het door een vaste technische ploeg bediend en onderhouden. De complete stoomploeg bestaat uit vijftien man. Niet alleen is het een spectaculair gezicht om dit imposante gebouw ‘in rook’ op te zien gaan, het is ook een hele belevenis om een kijkje achter de schermen te nemen bij het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Tijdens draaidagen zijn belangstellenden van harte welkom. Houd onze agenda in de gaten of bestel alvast uw tickets en laat u rondleiden door één van onze honderd enthousiaste vrijwilligers!

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.