Dagje weg naar het Woudagemaal

Voor een uniek dagje weg is het Woudagemaal de ideale locatie. Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld. Sinds 1998 mag het Woudagemaal zich rekenen tot één van de tien UNESCO Werelderfgoederen in Nederland. Een bezoek aan een officieel UNESCO Werelderfgoed in Nederland staat niet hoog op de agenda bij een groot deel van de Nederlanders. Uit een onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed blijkt dat twee op de drie Nederlanders nog nooit een Werelderfgoed heeft bezocht.
Het Woudagemaal is in de werelderfgoedlijst opgenomen door het unieke samenspel van stoom en water en de enorme afmeting van het gemaal. Wanneer het Hooglandgemaal het gevecht tegen het water niet kan winnen wordt het Woudagemaal ingezet om deze te ondersteunen. Zo speelt het Woudagemaal een belangrijke rol in de Friese strijd tegen het water. De rijke historie, de werking  en de waardevolle functie van het gemaal komen uitgebreid aan bod tijdens een bezoek aan het gemaal. Bezoek het unieke Werelderfgoed monument aan de kust van het IJsselmeer in Lemmer!

 

Dagje weg naar een uniek UNESCO Werelderfgoed

Met een dagje weg naar het Woudagemaal bezoekt u niet alleen een uniek museum, maar tegelijkertijd ook een officieel UNESCO Werelderfgoed. Het stoomgemaal behoort niet voor niets tot een van de tien werelderfgoederen in Nederland. Zo speelt het Woudagemaal al sinds 1920 een belangrijke rol in de strijd tegen het Friese water. Met behulp van een unieke combinatie van stoom en waterkracht beschermt het Woudagemaal het Friese land. Voor buitenlandse gasten is een bezoek aan het Ir. D.F. Woudagemaal onmisbaar om te begrijpen waarom de eeuwenlange strijd tegen het water kenmerkend is voor de Nederlandse cultuur. Daarnaast is de architectuur van het gemaal zeer bijzonder te noemen en is het gebouw het grootste stoomgemaal dat ooit gebouwd is. Een uniek monument en dat zo dichtbij huis. Beleef een magisch dagje weg naar het Ir. D.F. Woudagemaal!

 

 

Openingstijden Woudagemaal

Vanaf februari tot en met december is het bezoekerscentrum geopend. Hier geven gepassioneerde vrijwilligers rondleidingen of u kunt een audiotour volgen (deze is beschikbaar in 10 verschillende talen). Ook in de kerstvakantie kunt u een bezoek brengen aan het Woudagemaal. Wanneer u de rondleiding volgt kunt u met eigen ogen de kracht van water en stoom meemaken! De draaidagen van het gemaal trekken vaak extra veel bezoekers. Wilt u als eerste op de hoogte zijn van de draaidagen? Wordt dan vriend van het Woudagemaal! U ontvangt dan als eerste bericht van de draaimomenten. Op 26, 27 en 28 februari vinden de eerste draaidagen van 2019 plaats! Tickets voor het Woudagemaal en het bezoekerscentrum kunt u online bestellen of verkrijgen aan de balie.

 

Zowel het bezoekerscentrum als het Woudagemaal zelf zijn zeer toegankelijk voor minder validen. Het bezoekerscentrum beschikt ook over een invalidentoilet. Graag horen wij op voorhand wanneer u een bezoek aan het Woudagemaal heeft gepland en een of meerdere personen rolstoelgebruiker is. Op deze manier kunnen wij hier rekening mee houden en kunnen wij uw bezoek zo plezierig mogelijk maken.