UNESCO Nederland

Ieder land dat lid is van UNESCO is verplicht om een Nationale UNESCO Commissie in te stellen. In deze commissie zitten deskundigen op verschillende werkterreinen van UNESCO. Er zijn vier van deze werkterreinen: onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie & informatie. In Nederland werd deze commissie opgericht in 1947. De leden van de commissie worden benoemd door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wanneer iemand lid is van de UNESCO commissie zet hij of zij op vrijwillige basis zijn of haar deskundigheid in. Zij kijken welke monumenten voldoen aan verschillende eisen die gesteld zijn door UNESCO voordat een monument de status van Werelderfgoed krijgt. Deze eisen worden ook wel de universele waarden genoemd.

 

Het Woudagemaal als UNESCO Werelderfgoed

In 1998 werd het Ir. D. F. Woudagemaal opgenomen in de lijst van Nederlandse Werelderfgoederen omdat het voldeed aan 3 van de 10 universele waarden. Zo speelt de opwekking van stoom als energiebron een essentiële rol in de jarenlange opgave van waterbeheer in Nederland. Ook is het Woudagemaal het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Dit zijn de belangrijkste elementen van het eerste criterium. Verder symboliseert het Woudagemaal een hoogtepunt van Nederlandse waterbouwkunde volgens de UNESCO commissie. Eeuwenlang is dit hoogtepunt de standaard geweest voor de hele wereld. Als derde criterium legt het Woudagemaal een uitzonderlijke getuigenis af van stoomkracht voor beheersing van de natuurkrachten, in het bijzonder de toepassing ervan door Nederlandse ingenieurs.

 

Het Ir. D.F. Woudagemaal is niet alleen bijzonder omdat het thuishoort op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Alleen al het gebouw en de omgeving zijn een bezoek meer dan waard. Het gebouw is gelegen in een prachtig stuk natuur in Lemmer, omringd door de baai van Lemmer en het IJsselmeer. Vanuit de Panoramazaal in het bezoekerscentrum heeft u vrij uitzicht over dit prachtige stukje natuur. Ook het gemaal zelf is een architectonisch hoogstandje. Het gebouw is strak en sober van karakter en de machinehal doet denken aan een heuse Kathedraal. Ook in het bezoekerscentrum is enorm veel te beleven, te doen en te zien. Ga voor een magistraal dagje uit, bestel nu uw tickets online en bezoek het Woudagemaal!

 

 

Bezoek het UNESCO Werelderfgoed

Tijdens een lekker dagje uit kunt u een bezoek brengen aan het Woudagemaal. Kom langs met kinderen, vrienden of familie! Voor iedereen is het Woudagemaal een interessante beleving. In het interactieve bezoekerscentrum wordt het UNESCO Werelderfgoed tot leven gebracht voor iedereen. Op een begrijpelijke manier wordt verteld over de geschiedenis en werking van het gemaal. U zult verstelt staan van de techniek en werking van deze bijzondere machine. Wanneer u de machinekamer zelf binnenstapt zult u zich verbazen over deze imposante ruimte. Het voelt aan als een kathedraal. Bestel eenvoudig uw tickets via onze website!