Wat te doen in Friesland

Wat te doen in Friesland? Friesland is rijk aan prachtige locaties voor leuke, culturele en actieve uitjes. Als hoogtepunt mocht de hoofdstad Leeuwarden zich in 2018 benoemen als Culturele Hoofdstad. Het effect daarvan is nog steeds in heel Friesland te merken. Het Ir. D. F. Woudagemaal is het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld en is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Nederland telt in totaal tien Werelderfgoederen. Het Ir. D.F. Woudagemaal mag zich rekenen tot een van deze tien beschermde monumenten! Naast een notatie op de werelderfgoedlijst behoort het Woudagemaal ook tot de top 100 der Nederlandse rijksmonumenten.

Het Woudagemaal

Voor mensen uit het buitenland is het niet te begrijpen dat de Nederlanders zich veilig voelen daar in het kleine land onder de zeespiegel. Voor deze veiligheid zorgt het Wetterskip Fryslân. Zij bewaken het waterpeil en zorgen ervoor dat Nederland sterke dijken heeft. Dit doet het Wetterskip al 750 jaar. Wanneer er veel regen valt en wanneer het hard waait uit het noorden of naar het westen wordt het Woudagemaal (sinds 1919) in werking gesteld om het Friese boezemwater op peil te houden. Het feit dat dit werelderfgoed ook daadwerkelijk gebruikt wordt is uniek. Het Wetterskip Fryslân brengt het gemaal bovendien gemiddeld twee keer per jaar onder stoom voor opleiding –en testdoeleinden. Het gemaal is dan ook voor bezoekers geopend. Tijdens dit unieke spektakel komen stoom, water en architectuur samen. Een magistrale beleving. Bekijk de agenda voor de draaidagen.

wat te doen in friesland

Bezoekerscentrum

Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum. In de interactieve expositieruimte kunt u op begrijpelijke wijze kennis maken met de werking van het gemaal, haar historie en het belang dat Friesland nog steeds bij het gemaal heeft. In het bezoekerscentrum bevindt zich ook een ruime bioscoop, waar de 3D-film ‘Stoom en Water’ vertoond wordt. De Panoramazaal geeft een schitterend uitzicht over de baai van Lemmer en het IJsselmeer. Daarnaast is hier prachtig te zien dat het water achter de dijk hoger ligt dan het land. Laat u rondleiden door één van onze ervaren en gepassioneerde gidsen. Zij vertellen u alles over het gemaal en de werking ervan. Dompel u onder in de wereld van stoom en waterkracht. Na een bezoek aan het gemaal is het strand van Lemmer heerlijk om stoom af te blazen of bezoek het gezellige centrum van Lemmer met gezellige winkels en uitnodigende horeca gelegenheden.

 

Wat te doen in Friesland? Breng een bezoek aan het Woudagemaal

Wat te doen in Friesland? Breng een bezoek aan het Woudagemaal. We zijn bijna het hele jaar door geopend. Tijdens feestdagen of draaidagen kan het voorkomen dat er aangepaste openingstijden zijn. Zowel het gemaal als het bezoekerscentrum zijn zeer toegankelijk voor rolstoelgebruikers, ook beschikt het bezoekerscentrum over een invalidentoilet. Bestel tickets online en maak kennis met het grootse nog functionerende stoomgemaal ter wereld!

 

Bestel nu uw tickets online!