Uitjes Friesland

Wat te doen in Friesland

Friesland is rijk aan prachtige locaties voor leuke, culturele en actieve uitjes. Het Ir. D. F. Woudagemaal is hier één van! Het Woudagemaal is grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld en is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Nederland telt in totaal tien Werelderfgoederen, het Ir. D.F. Woudagemaal mag zich rekenen tot een van deze tien beschermde monumenten! Naast een notatie op de werelderfgoedlijst behoort het Woudagemaal ook tot de top 100 der Nederlandse rijksmonumenten.

Het Woudagemaal

Het Woudagemaal is eigendom van Wetterskip Fryslân. Wanneer er veel regen valt en wanneer het hard waait uit het noorden of naar het westen wordt het Woudagemaal in werking gesteld om het Friese boezemwater op peil te houden, en het feit dat het werelderfgoed ook daadwerkelijk gebruikt wordt is uniek! Het Wetterskip Fryslân brengt het gemaal bovendien gemiddeld twee keer per jaar onder stoom voor opleidings –en testdoeleinden. Het gemaal is dan ook voor bezoekers geopend. Tijdens dit unieke spektakel komen stoom, water en architectuur samen. Een magistrale beleving. Bekijk de agenda voor de draaidagen.

Bezoekerscentrum

Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum. In de interactieve expositieruimte kunt u op begrijpelijke wijze kennis maken met de werking van het gemaal, haar historie en het belang dat Friesland nog steeds bij het gemaal heeft. Bij extreem hoogwater wordt het historische stoomgemaal nog steeds ingezet om het teveel aan water in het IJsselmeer te lozen. In het bezoekerscentrum bevindt zich ook een heuse bioscoop, waar de 3D-film ‘Stoom en Water’ vertoond wordt. De Panoramazaal geeft een schitterend uitzicht over de baai van Lemmer en het IJsselmeer. Daarnaast is hier prachtig te zien dat het water achter de dijk hoger ligt dan het land. Laat u vervolgens rondleiden door één van onze ervaren en enthousiaste gidsen. Zij vertellen u alles over het gemaal en de werking ervan. Waan u in de wereld van stoom en waterkracht!

 

Breng een bezoek aan het Woudagemaal in Friesland

Het Woudagemaal in Lemmer is bijna het hele jaar door geopend. Tijdens feestdagen of draaidagen kan het voorkomen dat er aangepaste openingstijden zijn. Zowel het gemaal als het bezoekerscentrum zijn zeer toegankelijk voor rolstoelgebruikers, ook beschikt het bezoekerscentrum over een invalidentoilet. Bestel tickets online en maak kennis met het grootse nog functionerende stoomgemaal ter wereld!