Museum Lemmer

Het Ir. D. F. Woudagemaal is een bijzonder en leuk museum in Lemmer voor jong en oud. Tijdens uw bezoek leert u alles over de kracht van water en stoom, en de werking van het stoomgemaal wat er voor zorgt dat het waterpeil niet te hoog wordt. In ons interactieve bezoekerscentrum wordt alles uitgelegd op een manier die voor iedereen te begrijpen is. Tijdens de rondleiding krijgt u natuurlijk ook altijd extra uitleg. Onze vrijwilligers in het museum in Lemmer vertellen u alles over het stoomgemaal, zodat u niets van dit bijzondere bouwwerk mist. Ieder jaar staat het Woudagemaal gemiddeld twee keer onder stoom. Tijdens deze dagen wordt het bedienend personeel in de praktijk opgeleid door Wetterskip Fryslân. Deze draaidagen van het museum in Lemmer zijn extra bijzonder om bij te wonen, en erg populair bij onze bezoekers. Bekijk in onze agenda wanneer de draaidagen plaatsvinden.

 

 

Museum Lemmer, niet zomaar een museum

Het Woudagemaal werd geopend in 1920 door onze eigen voormalig koningin Wilhelmina met als doel het hoogwater tegen te houden en het Friese land droog te houden. In 1966 kreeg het Woudagemaal museum in Lemmer versterking van het Hooglandgemaal in Stavoren, en tot op de dag van vandaag zorgen de twee gemalen voor een goed waterpeil in Friesland. Na bijna 80 jaar trouwe dienst werd het Woudagemaal in 1998 uitgeroepen tot één van de tien UNESCO werelderfgoederen van Nederland. Onder meer vanwege de belangrijke rol die het gemaal heeft gespeeld in de cultuur en geschiedenis van Friesland, en vanwege de iconische architectuur van het gebouw.

Om tijdens uw bezoek aan het museum in Lemmer nog meer informatie over het Woudagemaal te krijgen, kunt u kiezen om onze 360° virtual reality app te downloaden. Zo kunt u virtueel in het museum in Lemmer rondlopen en ziet u op specifieke plekken extra uitleg. Wilt u de app alvast bekijken voor uw bezoek? Dat kan! De app werkt ook gewoon thuis.

 

Het Woudagemaal is niet alleen een museum, maar ook een uitstekende locatie om evenementen zoals vergaderingen, verjaardagen of huwelijksfeesten te organiseren. In onze prachtige panoramazaal heeft u en prachtig uitzicht tijdens uw feest. Bekijk onze arrangementen, of stel een arrangement op maat samen, zodat uw evenement helemaal volgens uw wensen verloopt. Wij denken graag met u mee!

 

Wilt u langskomen bij het Woudagemaal museum in Lemmer? Bekijk dan onze openingstijden en koop uw tickets gemakkelijk online! Wilt u liever nog wat meer informatie, dan kunt u contact opnemen per telefoon of email.