Leuke uitjes Friesland

Op zoek naar een leuk uitje in Friesland samen met uw partner, kinderen, familie, vrienden of collega’s? Breng een bezoek aan het Ir. D. F. Woudagemaal in Lemmer, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Sinds 1998 mag het Woudagemaal zich rekenen tot één van de tien UNESCO Werelderfgoederen in Nederland. Ervaar hoe de kracht van stoom en water samensmelten met cultuur, historie en architectuur.

Het leukste uitje van Friesland onder stoom

Het Woudagemaal is een uniek Werelderfgoed. Tot op de dag van vandaag levert het stoomgemaal nog steeds een belangrijke bijdrage in de strijd tegen de Friese waterhuishouding. Het Woudagemaal wordt namelijk gebruikt om het Hooglandgemaal bij te staan wanneer deze onvoldoende capaciteit heeft. De vier imposante stoomketels zorgen voor de opwekking van stoom waardoor tijdens hevige regenval en wanneer het hard waait uit het noorden of naar het westen een geweldige hoeveelheid overtollig water uit de Friese boezem naar het IJsselmeer wordt gepompt. De waterstand wordt zo tijdelijk verlaagd waardoor er uiteindelijk meer regen opgevangen kan worden.

Het Woudagemaal is eigendom van Wetterskip Fryslân, zij brengen het gemaal gemiddeld twee keer per jaar onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden. Een magistrale beleving. Op deze manier kunnen ze ook de bedrijfsvoering van het stoomgemaal garanderen. Wilt u dit unieke spektakel niet missen? Schrijf u dan in voor de nieuwbrief! Onze abonnees krijgen als eerste bericht van de aankomende draaidagen!

 

 

Het leukste uitje van Friesland begint in het bezoekerscentrum

Het Woudagemaal is, met uitzondering van januari, het hele jaar door geopend. Begin uw bezoek aan het schitterende Werelderfgoed in het bezoekerscentrum, waar jong en oud kennis over het Woudagemaal op kunnen doen. Tijdens de rondleiding, die ongeveer een klein uur duurt ontdekt u de kracht van stoom en water. De laatste rondleiding start rond 16.00 uur. Zowel het bezoekerscentrum als het Woudagemaal zelf zijn toegankelijk voor minder validen. Bestel nu uw tickets online of neem contact met ons op!