Woudagemaal Lemmer

Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal is eigendom van Wetterskip Fryslân. Tijdens de nadagen van het stoomtijdperk, in de 19e en eerste helft van de 20e eeuw, stonden ’s winters grote delen van Friesland onder water. Om deze wateroverlast tegen te gaan is er in 1913 besloten om een stoomgemaal bij Lemmer te bouwen, welke het overtollige water weg kon pompen naar het IJsselmeer. Zo gezegd, zo gedaan; in 1920 werd het Woudagemaal in Lemmer officieel geopend door koningin Wilhelmina. Sindsdien speelt het Woudagemaal nog steeds een cruciale rol binnen de Friese waterhuishouding. Want al komt het zelden voor, bij uitzondering is het Woudagemaal te Lemmer nog steeds nodig. Bij hevige regenval kan het voorkomen dat de bodem niet meer al het water kan opnemen. In dit soort situaties kan Wetterskip Fryslân besluiten om uit voorzorg het stoomgemaal in werking te zetten en het overtollige water weg te pompen naar het IJsselmeer. Het Woudagemaal staat dan het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren bij.

 

Bijzondere architectuur

Het Woudagemaal is gelegen op een prachtige locatie in Lemmer. Vanuit de Panoramazaal in het bezoekerscentrum heeft u vrij uitzicht over de baai van Lemmer en het IJsselmeer, werkelijk adembenemend. Maar ook het gemaal zelf is zeer bijzonder en uniek te noemen. Het gebouw is vernoemd naar en ontworpen door Ir. Dirk Frederik Wouda (1880-1961). Wouda liet zich inspireren door de stijl van de Amsterdamse School, welke zich kenmerkt door het gebruik van expressieve en fantastische vormen. Ook de machinehal van het gemaal is prachtig, dankzij het gebruik van natuursteen, eikenhout, stalen spanten en de vele sierranden doet de hal denken aan een Kathedraal. Boven het gemaal torent een zestig meter hoge schoorsteen uit, welke ook dient als een herkenbaar punt voor schippers op het IJsselmeer.

 

 

Bezoek het Woudagemaal Lemmer

Het Woudagemaal Lemmer is bijna het hele jaar door geopend. Tijdens feestdagen of draaidagen kan het voorkomen dat we aangepaste openingstijden hanteren, houd hiervoor onze agenda in de gaten! Zowel het gemaal als het bezoekerscentrum zijn zeer toegankelijk voor rolstoelgebruikers, ook beschikt het bezoekerscentrum over een invalidentoilet.

Bestel nu uw tickets online!