Het Woudagemaal in werking

De magistrale beleving van de kracht van stoom en water, dat is het Ir. D. F. Woudagemaal in werking. Bekijk in onze agenda wanneer de draaidagen plaats vinden. Tijdens de spaarzame dagen ieder jaar dat het gemaal onder stoom staat worden machinisten in de praktijk opgeleid om het gemaal te kunnen bedienen. Het Wetterskip Fryslân organiseert deze dagen en om het gevoel bij het Woudagemaal tot leven te brengen. Daarom kunt u het gemaal ook op deze dagen bezoeken. Ook op deze dagen is het interactieve bezoekerscentrum natuurlijk toegankelijk. Wilt u de eerste zijn die op de hoogte is wanneer het stoomgemaal in werking treed? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

 

 

Het Woudagemaal in werking: vroeger en nu

 

De opening van het Woudagemaal in 1920 luide een periode in waar het gemaal in zijn eentje zorgde voor het tegenhouden en op peil houden van het water in de Friese boezem. In 1966 kwam daar een nieuw gemaal bij, het Hoogland gemaal in Stavoren. Ondanks dat ieder gemaal natuurlijk een bijzondere rol heeft, blijft het Woudagemaal extra bijzonder omdat het het laatste nog werkende Stoomgemaal ter wereld is. Mede dankzij dit feit werd het Woudagemaal in 1998 benoemd tot één van de 10 UNESCO werelderfgoederen van Nederland. Ook de bijzondere architectuur en de culturele en historische waarde van het gemaal speelden een rol in de benoeming.

 

Tot op de dag van vandaag zou Friesland niet hetzelfde zijn zonder de aanwezigheid van het Woudagemaal. De volledige naam van het Woudagemaal is het Ir. D. F. Woudagemaal. Het werd destijds vernoemd naar Ir. Dirk Frederik Wouda, die in de tijd van de bouw en opening van het gemaal hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat was. Samen met Ir. J. C. Dijxhoorn ontwierp hij het gemaal. Ir. Wouda ontwierp het Woudagemaal in de stijl van de Amsterdamse School. Ir. Dijxhoorn hield zich met name bezig met het berekenen van de werktuigbouwkundige installaties in het gemaal. Tijdens de dagen dat het Woudagemaal in werking is zijn al deze werktuigbouwkundige hoogstandjes met eigen ogen te aanschouwen, en kunt u er extra veel over leren. Voor jong en oud wordt de techniek achter het gemaal begrijpelijk uitgelegd. Het gemaal heeft maar liefst 6 uren nodig om maximaal op stoom te komen en op volle toeren te draaien. Het Woudagemaal in werking is dus erg bijzonder om te aanschouwen. Het gemaal treed natuurlijk niet alleen preventief in werking, maar ook wanneer er langdurig veel regen valt of wanneer het aanhoudend stormt.

 

Het Ir. D. F. Woudagemaal is een populaire plek als museum, maar ook voor andere gelegenheden wordt het Woudagemaal graag ingezet. Bijvoorbeeld als unieke trouwlocatie of vergaderlocatie. Ook scholen komen graag naar het Woudagemaal als leerzaam uitje voor basis of voortgezet onderwijs. Bent u geïnteresseerd in een bezoek aan het Woudagemaal tijdens één van de draaidagen? Houdt dan de website agenda in de gaten of schrijf u in voor de nieuwsbrief. Dan bent u als eerste op de hoogte van de aanstaande dagen dat het Woudagemaal in werking is.