Woudagemaal in werking

Het Woudagemaal in werking

De magistrale beleving van de kracht van stoom en water, dat is het Ir. D. F. Woudagemaal in werking. Het Woudagemaal wordt jaarlijks verschillende keren in werking gezet, ook wanneer het waterpeil niet te hoog staat. Tijdens deze draaidagen wordt het bedienende personeel in de praktijk opgeleid. De draaidagen zijn een bijzonder gezicht, wat slechts enkele keren per jaar te zien is. Wilt u ook het Woudagemaal onder Stoom met eigen ogen aanschouwen? Houd dan onze agenda in de gaten voor de aankomende draaidagen. Ook op deze dagen is het interactieve bezoekerscentrum natuurlijk toegankelijk.

 

Het Woudagemaal in werking: vroeger en nu

Al bijna 100 jaar zorgt het Woudagemaal voor de bescherming van Friesland tegen hoog water. Het Woudagemaal is geopend in 1920, en in 1966 kreeg het Woudagemaal ondersteuning van het Hooglandgemaal in Stavoren. Ondanks dat ieder gemaal natuurlijk een bijzondere rol heeft, blijft het Woudagemaal extra bijzonder omdat het Woudagemaal het grootste nog functionerende Stoomgemaal ter wereld is. Mede dankzij dit feit werd het Woudagemaal in 1998 benoemd tot één van de 10 UNESCO werelderfgoederen van Nederland. Dit maakt het een extra unieke plek om te bezoeken tijdens een dagje uit in Nederland. UNESCO hanteert verschillende waarden waaraan een Werelderfgoed moet voldoen. Ook de bijzondere architectuur en de culturele en historische waarde van het gemaal speelden een rol in deze benoeming.

 

Tot op de dag van vandaag zou Friesland niet hetzelfde zijn zonder de aanwezigheid van het Woudagemaal. Het Woudagemaal werd vernoemd naar Ir. Dirk Frederik Wouda. Hij was ten tijde van de bouw van het Woudagemaal hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat en ontwierp samen met Ir. J. C. Dijxhoorn het gemaal. Ir. Wouda ontwierp het Woudagemaal in de stijl van de Amsterdamse School terwijl Ir. Dijxhoorn zich bezig hield met het berekenen van de werktuigbouwkundige installaties in het gemaal. Ook tijdens de draaidagen van het Woudagemaal stapt u deze wereld van techniek en werktuigbouwkunde binnen en kunt u met eigen ogen de werking aanschouwen. Voor jong en oud wordt de techniek achter het gemaal begrijpelijk uitgelegd. Het gemaal heeft maar liefst 6 uren nodig om maximaal op stoom te komen en op volle toeren te draaien. Het Woudagemaal in werking is dus erg bijzonder om te aanschouwen. Het gemaal treed natuurlijk niet alleen preventief in werking, maar ook wanneer er langdurig veel regen valt of wanneer het aanhoudend stormt.

 

Het Ir. D. F. Woudagemaal is een populaire plek als museum, maar ook voor andere gelegenheden wordt het Woudagemaal graag ingezet. Bijvoorbeeld als unieke trouwlocatie of vergaderlocatie. Bekijk voor alle mogelijkheden onze arrangementenpagina. Ook scholen komen graag naar het Woudagemaal als leerzaam uitje voor basis of voortgezet onderwijs. Bent u geïnteresseerd in een bezoek aan het Woudagemaal tijdens één van de draaidagen? Houd dan de website agenda in de gaten of schrijf u in voor de nieuwsbrief. Dan bent u als eerste op de hoogte van de aanstaande dagen dat het Woudagemaal in werking is.