Werelderfgoed in Nederland

Heeft u wel eens een bezoek gebracht aan een Nederlands UNESCO Werelderfgoed? Uit onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed blijkt dat dit niet hoog op de agenda staat bij veel Nederlanders. Dat terwijl toeristen massaal naar Nederland komen om er één of meerdere te bezoeken. Ons land heeft een rijke historie en onze Werelderfgoederen spelen een belangrijke rol bij het levend houden van deze geschiedenis. Stuk voor stuk vertellen zij een uniek verhaal over Nederland. Onze wereldmonumenten zijn iets om trots op te zijn.

 

Werelderfgoed Woudagemaal

Nederland telt 10 door UNESCO erkende werelderfgoederen, welke stuk voor stuk uniek zijn in de wereld. Onze werelderfgoederen vertellen het bijzondere verhaal van Nederland op het gebied van waterbeheer, burgersamenleving en (land)ontwerp. Het Ir. D. F. Woudagemaal is één van de tien werelderfgoederen in Nederland. Het Woudagemaal werd in 1920 geopend door koningin Wilhelmina. Tot de dag van vandaag speelt het Woudagemaal een belangrijke rol in de Friese strijd tegen hoog water. Op dagen van aanhoudende storm of regen kan het gemaal op stoom worden gebracht om het Friese boezemwater op peil te houden. Door haar bijzondere architectuur en essentiële rol voor mens en natuur in Friesland werd het Woudagemaal in 1998 officieel erkent als UNESCO werelderfgoed. Vandaag de dag is het Woudagemaal het oudste nog functionerende stoomgemaal ter wereld.

 

Ieder jaar wordt het Woudagemaal verschillende keren onder stoom gebracht om de bedrijfsvoering te kunnen garanderen. Zo weten de machinisten op de dagen van zware storm of hevige regenval exact wat er moet gebeuren om het gemaal zo snel mogelijk op stoom te brengen. Wilt u dit prachtige werelderfgoed ook op haar mooist meemaken? Kom dan eens langs tijdens een van de draaidagen. Bekijk voor de actuele draaidagen onze agenda. Wilt u als eerste op de hoogte zijn van de draaidagen? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, zo ontvangt u als eerste het nieuws via de mail. Kunt u niet langskomen tijdens één van de draaidagen? Bekijk dan ook eens onze 360° app. Hiermee beleeft u het Woudagemaal in virtual reality.

 

 

Bezoek ons werelderfgoed

Het Woudagemaal is, met uitzondering van januari, het hele jaar door geopend. Breng een bezoek aan ons geweldige Werelderfgoed met bijvoorbeeld uw kinderen, vrienden of familie. Uw tickets kunt u eenvoudig online bestellen. Maar ook voor scholen is het mogelijk een bezoek te brengen aan het Woudagemaal. Basis- en middelbare scholen brengen regelmatig een bezoek aan het Woudagemaal. Ter voorbereiding en verdieping van het bezoek bieden we educatiemateriaal aan voor verschillende leeftijden en opleidingsniveaus. Tijdens het bezoek leren kinderen spelenderwijs meer over de kracht van water en stoom en de geschiedenis van Friesland. Voor meer informatie over een bezoek met uw klas kunt u contact opnemen.