Organisatie

 

 

 

STICHTING WOUDAGEMAAL

De Stichting Ir. D.F. Woudagemaal is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de verantwoordelijkheden zoals die zijn verbonden aan de status van Unesco Werelderfgoed in opdracht van Wetterskip Fryslân. Cultuur, waterbeheer en techniek gaan hierbij hand in hand. Het Woudagemaal en bezoekerscentrum zijn open voor een breed publiek.

 

VRIJWILLIGERS

Cira 120 vrijwilligers staan klaar om gasten van het Woudagemaal een mooie, interessante en/of leerzame ochtend, middag of avond te bezorgen.

 

BEZOEKERSCENTRUM

Het bezoekerscentrum van het Woudagemaal bevindt zich naast het gemaal vlak achter de primaire waterkeringsdijk aan het IJsselmeer. Toeristen uit binnen en buitenland maar ook leerlingen van scholen en studenten worden er gastvrij ontvangen. Vanuit het bezoekerscentrum vinden de tours met gids naar het Woudagemaal zelf plaats.

In de eigentijdse expositie, met 3D film, worden op een begrijpelijke wijze de basisprincipes van waterbeheer en werktuigbouwkunde zoals die zijn toegepast in het stoomgemaal uitgelegd. Dit alles in het licht van een cultuur die werd en wordt bepaald door water. Via een loopbrug komen bezoekers onder leiding van een gids op de dijk en vervolgens in het gemaal.

 

MEERTALIG

Dankzij de gratis te downloaden “Audiotour Woudagemaal” en de “Woudagemaal 360” app zijn de rondleidingen beschikbaar in liefst 11 talen. Desgewenst kunnen Ipads worden geleend en is de Audiotour ook als print beschikbaar. (Beschikbare talen:  Fries, Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Pools, Russisch, Chinees, Japans, Nederlands)

 

ROLSTOEL EN ROLLATOR VRIENDELIJK

Zowel het gemaal als het bezoekerscentrum zijn aangepast aan mensen met een handicap en rolstoelvriendelijk. In het bezoekerscentrum bevindt zich een invalidentoilet.

 

KOFFIE EN THEE SCHENKERIJ IN PANORAMAZAAL

In het bezoekerscentrum vormt de Panormazaal met uitzicht op het IJsselmeer en de baai van Lemmer het kloppende hart.

Onder het genot van een kopje, koffie of limonade met iets lekker erbij is het dubbel en dwars genieten van het prachtige uitzicht. Uniek is het gegeven dat vanuit deze zaal in feite het complete waterbeheer verhaal rondom aanwezig is met het water in het IJsselmeer, de primaire waterkering en het lager dan het water gelegen polderlandschap.

 

ANBI STATUS

De stichting Ir. D.F. Woudagemaal is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). De stichting wordt hiermee door het Ministerie van Financien vrijgesteld van successierecht en schenkingsrecht. Donateurs van culturele ANBI’s hebben vanaf 2012 een extra belastingvoordeel, omdat voor hen een extra giftenaftrek geldt.

 

DRONE

Uit veiligheidsoverwegingen is het vliegen met drones boven het Woudagemaal verboden. Voor professionals met de juiste papieren kunnen uitzonderingen worden gemaakt. Hiervoor dient men per mail contact op te nemen met de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal via info@woudagemaal.nl

 

PRIVACYWET

Uw privacy wordt door ons gerespecteerd. Het Ir. D.F. Woudagemaal streeft ernaar om uw privacy zo goed mogelijk te waarborgen en zal vertrouwelijk omgaan met de informatie die u bij ons aanlevert. Bij de verwerking van persoonsgegevens nemen wij de geldende wet- en regelgeving op het gebied van privacy in acht.

 

ONZE BESTUURSLEDEN

  • H. Meinardi, penningmeester (wnd. voorzitter)
  • W. Zuidema-Haans, secretaris

 

FOTOGRAFIE:

 

Daniel Hartog Photography

ThomasVaer, Tom Coehoorn

Sonja Hylkema

Piet Douma