Organisatie

STICHTING WOUDAGEMAAL

Na de plaatsing van het Woudagemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft Wetterskip Fryslân begin 2001 de stichting ir. D.F. Woudagemaal opgericht. De stichting zorgt ervoor dat het stoomgemaal voor een breed publiek toegankelijk is.

 

DOELSTELLING

Voor de oprichting van de stichting was het aantal bezoekers van het gemaal klein. Het doel van de stichting is om een breed publiek kennis te laten maken met het Woudagemaal op een cultureel verantwoorde manier.

 

VRIJWILLIGERS

In 2001 is de stichting gestart met het verzorgen van rondleidingen, waarbij informatie wordt gegeven over het stoomgemaal en over het waterbeheer in Fryslân. De rondleidingen worden verzorgd door ca. 85 deskundige en enthousiaste vrijwilligers.

 

BEZOEKERSCENTRUM

De realisatie van het bezoekerscentrum Woudagemaal is een grote mijlpaal voor het bestuur van de stichting. Het publiek wordt vanaf 23 augustus 2011 ontvangen in het nieuwe bezoekerscentrum.

In dit bezoekerscentrum wordt uitgelegd hoe het watersysteem werkt. Daarnaast wordt ook prominent de techniek achter het stoomgemaal in beeld gebracht. Via een loopbrug komen bezoekers onder leiding van de rondleider op de dijk en vervolgens in het gemaal.

Zowel het gemaal als het bezoekerscentrum zijn aangepast aan mensen met een handicap en rolstoelvriendelijk. In het bezoekerscentrum bevindt zich een invalidentoilet.

 

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN

Onze koffie- en theeschenkerij wordt bemand door een aantal enthousiaste werknemers van Empatec NV.
Empatec is een maatschappelijke onderneming die passend en leerzaam werk biedt voor ruim 1800 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

ANBI STATUS

De stichting Ir. D.F. Woudagemaal is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). De stichting wordt hiermee door het Ministerie van Financien vrijgesteld van successierecht en schenkingsrecht. Donateurs van culturele ANBI’s hebben vanaf 2012 een extra belastingvoordeel, omdat voor hen een extra giftenaftrek geldt.

 

ONZE BESTUURSLEDEN

J.S. Zeinstra, voorzitter
H. Meinardi, penningmeester
ing. H.B. Hiemstra, secretaris
M. Ossel
H. Boesjes- Beljon, directeur

 

HET BESTUUR BESTOND TOT 2015 UIT:

J.S. Zeinstra, voorzitter
H. Meinardi, penningmeester
ing. H.B. Hiemstra, secretaris
M. Ossel
D.J. Stellingwerf
H. Boesjes- Beljon, directeur

 

HET BESTUUR BESTOND TOT 2012 UIT:

ir. A.J. Kranendonk, voorzitter
J. Brugge MBA, penningmeester
ing. H.B. Hiemstra, secretaris
M. Ossel
D.J. Stellingwerf
H. Boesjes- Beljon, directeur
Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact op tijdens openingsuren.

 

FOTOGRAFIE:

Meindert van Dijk
Daniel Hartog Photography

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.