Leuke uitjes in Nederland

Met een dagje weg naar het Woudagemaal bezoekt u niet alleen een uniek museum, maar tegelijkertijd ook een officieel UNESCO Werelderfgoed. Het stoomgemaal behoort niet voor niets tot één van de tien werelderfgoederen in Nederland. Zo speelt het Woudagemaal al sinds 1920 een belangrijke rol in de strijd tegen het Friese water. 

Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum. Hier leert u alles over de rijke historie en de werking van het Woudagemaal. Ruim honderd enthousiaste vrijwilligers staan graag voor u klaar om alles te vertellen over het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Zowel het bezoekerscentrum als het gemaal zijn voor rolstoelen toegankelijk.

 

Leuk uitje in Nederland

 

Het leukste uitje in Nederland onder stoom

Bij extreem hoogwater wordt het historische stoomgemaal nog steeds ingezet om het teveel aan water in het IJsselmeer te lozen. Wanneer het gemaal in werking wordt gezet zorgen vier imposante ketels voor de opwekking van genoeg stoom.

 

Voordat het gemaal daadwerkelijk het Friese waterpeil kan terugdringen is er genoeg kracht nodig en moet er een bepaalde druk worden opgebouwd. De stoomketels moeten worden opgestookt totdat er voldoende druk is opgebouwd om de  machines van het stoomgemaal in werking te stellen. Wanneer er genoeg druk is opgebouwd komt het hele Woudagemaal voor een korte tijd compleet onder stoom te staan, een adembenemend gezicht! Ook buiten het unieke stoomspektakel om is het Woudagemaal een leuk uitje voor zowel jong en oud.

Beleef het leukste uitje van Nederland

Het Woudagemaal biedt diverse arrangementen voor jong en oud, grote of kleine groepen en voor verschillende gelegenheden. Op zoek naar een magistrale bruiloftslocatie of een onvergetelijk kinderfeestje of familiedag? Alles is mogelijk bij het Woudagemaal. Beleef het leukste historische uitje van Nederland bij het Woudagemaal in Lemmer!

Bekijk onze openingstijden of bestel uw tickets online!