Gemaal Lemmer

Het gemaal in Lemmer is het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld. Bij uitzondering wordt het stoomgemaal nog steeds in werking gezet wanneer Wetterskip Fryslân zoveel regenval verwacht dat de bodem dit niet allemaal kan opnemen. Afgelopen september werd het Woudagemaal nog uit voorzorg aangezet. In een paar dagen was er zoveel regen gevallen dat de bodem dit niet meer kon verwerken. Het gemaal wordt dan in werking gebracht om de waterstand in Friesland alvast te verlagen en er zo voor te zorgen dat al het overtollige water weggevoerd kan worden. Het gemaal in Lemmer ondersteunt hierbij het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren en pompt het overtollige water weg naar het IJsselmeer.

 

 

Het Woudagemaal onder stoom

Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is eigendom van Wetterskip Fryslân en staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Gemiddeld twee keer per jaar wordt het gemaal in Lemmer onder stoom gebracht door Wetterskip Fryslân. Op deze manier kan het bedienende personeel opgeleid worden en is het een uitgesproken kans om de bedrijfsvoering van het gemaal te kunnen garanderen. Vier enorme hoofdstoommachines, welke gesitueerd zijn in de machinehal van het gebouw, zorgen ervoor dat er voldoende druk opgebouwd kan worden om een enorme hoeveelheid water weg te pompen naar het IJsselmeer. Het bedienend personeel van het Woudagemaal bereidt zich al vroeg voor. De stoomketels moeten worden opgestookt totdat er voldoende druk is opgebouwd om het stoomgemaal in werking te stellen. Zodra dit punt bereikt is zal het gemaal korte tijd onder stoom staan, een prachtig gezicht!

 

Wilt u dit unieke spektakel meemaken? Dat kan! Het Woudagemaal laat bezoekers toe tijdens de unieke draaidagen. Houd onze agenda in de gaten voor de data, of schrijf u in voor ons nieuwsbrief. Dan krijgt u automatisch als eerste bericht van de draaidagen! Maar ook buiten de draaidagen om is het Woudagemaal zeker een bezoekje waard. Het museum heeft van alles te bieden, voor jong en oud. Bekijk onze arrangementen, faciliteiten of neem contact op voor meer informatie!

Bestel nu uw tickets online!