Uit in Friesland

Op zoek naar een leuk uitje in Friesland samen met familie of vrienden? Breng een bezoek aan het Ir. D. F. Woudagemaal in Lemmer en beleef een dag vol indrukken en bijzondere verhalen over de geschiedenis van dit grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Een bezoek aan het Woudagemaal begint bij het bezoekerscentrum waar u alle informatie over dit gemaal vindt. Daarna vervolgt u uw bezoek door het stoomgemaal zelf: een bijzonder dagje uit in Friesland!

 

 

Uit in Friesland naar een UNESCO Werelderfgoed

Het Woudagemaal is in 1998 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De unieke samenwerking tussen water en stoom zorgt er al vanaf 1920 voor dat het overtollige water vanuit Friesland in de Zuiderzee wordt gepompt (die we tegenwoordig kennen als ‘IJsselmeer’). Niet alleen de belangrijke rol van het gemaal maar ook de bijzondere architectuur en unieke toepassing van stoomkracht heeft ervoor gezorgd dat het gemaal zijn status als Werelderfgoed heeft verkregen. Het gemaal is hiermee één van de 10 Werelderfgoederen in Nederland. Na een dag uit in Friesland kunt u dus al één van de 10 afstrepen!

 

Het Woudagemaal is het hele jaar door geopend, met uitzondering van januari . Bekijk de openingstijden voor een actueel overzicht en plan uw bezoek . Tijdens uw bezoek aan het Woudagemaal wordt u rondgeleid door een gids die u alles verteld over de bijzondere machine. Helemaal bijzonder is om het Woudagemaal tijdens de draaidagen te bezoeken. Het Woudagemaal wordt gemiddeld twee keer per jaar onder stoom gebracht door Wetterskip Fryslân. Het is een unieke en magistrale belevenis wanneer het Woudagemaal onder stoom gebracht wordt. Houd onze agenda in de gaten of bestel alvast uw tickets en laat u rondleiden door één van onze ruim honderd enthousiaste vrijwilligers.