Uniek museum in Nederland

Het Ir. D.F. Woudagemaal is een uniek museum in Nederland. Sinds 1998 behoort het museum tot een van de tien werelderfgoederen die Nederland telt. Daarnaast staat het museum ook nog eens tussen de top 100 Nederlandse rijksmonumenten. Maar wat maakt het Woudagemaal nou zo bijzonder?

Allereerst schuilt er achter het stoomgemaal een rijke historie. Gebouwd in de nadagen van het stoomtijdperk om destijds de hevige wateroverlast in Fryslân tegen te gaan. In 1913 is besloten om het stoomgemaal bij Lemmer te bouwen, in 1920 werd het geopend door Koningin Wilhelmina. Sinds de opening levert het Woudagemaal, tot op de dag van vandaag, nog steeds een belangrijke bijdrage aan de Friese waterhuishouding.

Niet alleen de functie van het gemaal en het belang ervan is uniek te noemen, ook de architectuur van het gebouw is zeer bijzonder. De toenmalige hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat Ir. Dirk Frederik Wouda was verantwoordelijk voor het ontwerp van het stoomgemaal. Wouda heeft het gebouw ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School, welke zich kenmerkt door het gebruik van expressieve en fantastische vormen. De machinehal doet met haar stalen spanten, natuursteen, eikenhout, uitgekiende kleuren en vele sierranden denken aan een Kathedraal. Een Kathedraal van stoom!

 

Bezoek het museum

Het Woudagemaal is, naast een belangrijk stoomgemaal, niet alleen een museum. Het is tevens een beschermd monument, een trekpleister voor architectuur- en stoomliefhebbers, een UNESCO Werelderfgoed, een Nederlands rijksmonument én een officiële trouwlocatie van de gemeente Friese Meren. Maak het Woudagemaal op haar mooist mee tijdens een van de bijzondere draaidagen. Deze draaidagen vinden gemiddeld twee keer per jaar plaats. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of word vriend van het Woudagemaal en word als eerste op de hoogte gebracht van aankomende draaidagen!

Ook buiten de draaidagen om is het museum een bezoek waard. Laat u rondleiden door een gids of met behulp van de audiotour en kom in het bezoekerscentrum alles te weten over de werking van het gemaal. Strijk neer in de Panoramazaal voor een kop koffie of thee, genietend van het vrije uitzicht over de baai van Lemmer en het IJsselmeer. Uw dagje uit nog specialer maken? Combineer een bezoek aan het Woudagemaal met een van onze arrangementen!