Woudagemaal drie dagen onder stoom

IJs en weder dienende brengt Wetterskip Fryslân het ir. D.F.Woudagemaal onder stoom. Belangstellenden zijn welkom van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 oktober tussen 10.00 en 17.00 uur in het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is. Een unieke kans om het UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken.

 

Wetterskip Fryslân brengt het ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden en zo de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen.

 

UNESCO Werelderfgoed

Het Woudagemaal staat vanaf 1998 op de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO.

Nederland heeft tien werelderfgoederen.

Het Woudagemaal is opgenomen op de Werelderfgoedlijst omdat het een belangrijke fase in de strijd tegen het water markeert. Daarnaast waren de afmeting (dit is het grootste ooit gebouwde stoomgemaal) en unieke toepassing van de stoomkracht door de Nederlandse waterstaatkundigen redenen om dit machtige monument op de lijst op te nemen.

 

Week van Ons Water

Dit jaar vallen de draaidagen van het Woudagemaal samen met de Week van Ons Water. Twee maal per jaar organiseren de waterpartners een Week van Ons Water. In het voorjaar was het thema schoon water en in dit najaar waterveiligheid en wateroverlast.

In het bezoekerscentrum (en bij de Teroelsterkolk) laten we tijdens de Week van Ons Water de relatie tussen het Woudagemaal en de Afsluitdijk zien.

Elke dag weer wordt er hard gewerkt om ons land waterveilig te houden. En om te zorgen voor voldoende en schoon water. De Week van Ons Water is van 18-25 oktober 2017. Die gaat over hoe we Nederland beschermen tegen overstromingen en regen. En over wat je zelf kunt doen. Er zijn tal van leerzame en verrassende activiteiten door heel Nederland. Kijk voor meer informatie op www.onswater.nl/weekvanonswater

 

Zin om ons UNESCO Werelderfgoed in werking te ervaren, dat kan op dinsdag 17 oktober t/m donderdag 19 oktober van 10.00 – 17.00 uur.

 

Van harte welkom!

 

Meer weten? Kijk op www.woudagemaal.nl

Het Woudagemaal is ondanks de wegwerkzaamheden aan de N359 gewoon bereikbaar.

 

Foto: Daniël Hartog