ANWB Leukste uitje

Het Woudagemaal in Lemmer is benoemd tot leukste uitje van de ANWB. Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum, waar jong en oud wordt geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De belevingsexpositie, waarvan een spannende 3D-film deel uitmaakt, vertelt het verhaal van cultuur, watermanagement en techniek. Vrijwilligers van de Stichting ir. D.F. Woudagemaal verzorgen de rondleidingen in het gemaal. Voor buitenlandse gasten zijn er audiotours, in 10 talen gratis als app te downloaden.

Het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld

Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Bij extreem hoog water zorgt het nog steeds voor droge voeten in Fryslân. Het gemaal is in 1920 geopend om het overtollig water vanuit Fryslân in de Zuiderzee, later het IJsselmeer, te pompen. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. In 1998 is het bijzondere monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst

ANWB leukste uitje


ANWB Leukste uitje – nu ook in virtual reality

Het Woudagemaal heeft ook een virtuele tour, de Woudagemaal 360°. De tour geeft bezoekers via een app een unieke kijk op het Woudagemaal. Met een smartphone of -tablet is het magistrale stoomgemaal ook te beleven in virtual reality. De prachtig onderhouden techniek is in werking te zien, zoals het aansteken van de stoomketels, het op stoom zetten en het draaien van de stoommachines. Door speciale animaties wordt het onzichtbare zichtbaar: de binnenkant en werking van een stoomketel, de zuigers in een werkende stoommachine. Maar ook hoe bij regenval het waterpeil in de Friese boezem stijgt en daarmee de noodzaak van het inzetten van het Woudagemaal.

Breng een bezoek aan het leukste uitje van de ANWB, het Woudagemaal in Lemmer, bestel uw tickets online!