UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal

Ons werelderfgoed is wereldberoemd... Binnenkort ook in Nederland!

UNESCO Werelderfgoed

De 60 meter hoge schoorsteen is een herkenbaar baken voor schippers op het IJsselmeer. Daarnaast zijn het gebouw en de stoommachines trekpleisters voor architectuur- en stoomliefhebbers. Het bouwkundig en technisch waardevolle Woudagemaal is sinds 1977 een beschermd monument en staat vanaf 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Het grootste stoomgemaal

Het Woudagemaal is het grootste stoomgemaal dat ooit is gebouwd. Erfgoederen op deze lijst worden beschermd en alle landen die het verdrag hebben getekend zijn verplicht deze erfgoederen toegankelijk te maken voor toekomstige generaties. In Nederland zijn maar 10 erkende UNESCO Werelderfgoederen. Behalve als UNESCO Werelderfgoed staat het Woudagemaal ook nog in de top 100 der Nederlandse Rijksmonumenten. 

 

Het Woudagemaal: UNESCO Werelderfgoed

Het Woudagemaal werd in de werelderfgoedlijst opgenomen door het unieke samenspel van stoom en water en de enorme afmeting van het gemaal. Het Woudagemaal is het grootste stoomgemaal ooit gebouwd. Wanneer het Hooglandgemaal het gevecht tegen het water niet kan winnen wordt het Woudagemaal ingezet om dit te ondersteunen. Zo speelt het Woudagemaal een belangrijke rol in de Friese strijd tegen het water.

 

De komst van het Woudagemaal

De komst van het Woudagemaal was hoognodig. Tijdens de winter in de 19e en begin 20e eeuw kwamen delen van Friesland onder water te staan. Dit bracht veel overlast met zich mee, daarom werd het Woudagemaal ingezet.

 

In de eerste jaren werd het Woudagemaal voornamelijk ingezet om de Friese wateren op peil te houden. De extreem hoge waterstanden werden tegengegaan. Vanaf 1966 werd dit deels overgenomen door het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. Bij harde wind of zware regenval wordt het Woudagemaal nog altijd ingezet. Dit komt ongeveer tweemaal per jaar voor. Dat een werelderfgoed nog in gebruik is, is een uniek kenmerk van het Woudagemaal! Op deze dagen is het gebouw ook geopend voor bezoekers.

 

Bezoek het UNESCO Werelderfgoed

Het Woudagemaal is bijna dagelijks open voor bezoekers. Wanneer u de rondleiding volgt kunt u met eigen ogen de kracht van water en stoom meemaken. Ook voor de allerjongsten is er genoeg te leren en beleven!

 

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van de draaidagen? Word dan vriend van het Woudagemaal! U ontvangt dan als eerste bericht van de draaimomenten. Zo ziet u echt het gemaal volledig in actie! Bestel nu uw tickets online of neem contact met ons op voor meer informatie!