Schoolreisarrangement

Het Ir. D.F. Woudagemaal is naast indrukwekkend en leerzaam ook heel leuk en is uitermate geschikt voor een dagje uit, een kinderfeestje of een schoolreisje! Dankzij de historische waarde van het gebouw en de belangrijke bijdrage die het stoomgemaal tot op de dag van vandaag nog steeds levert aan de Friese waterhuishouding, is het gemaal in 1998 benoemd tot een van de tien UNESCO Werelderfgoederen in Nederland. Dat is niet zomaar wat!

 

 

Tijdens het schoolreisarrangement ontdekken de leerlingen in de interactieve expositieruimte hoe het stoomgemaal werkt en waarom het nog steeds een belangrijke bijdrage levert aan de Friese waterhuishouding. Vervolgens kunnen de kinderen plaatsnemen in onze bioscoop, waar ze de 3D-film ‘Stoom en Water’ te zien krijgen. Hier ervaren zij het Woudagemaal onder stoom alsof ze er zelf bij zijn!  

  

 

Speurtocht door het Ir. D.F. Woudagemaal

Naast de indrukwekkende 3D-film wordt er ook een speurtocht door het Ir. D.F. Woudagemaal georganiseerd. Spelenderwijs leren de kinderen alles over het stoomgemaal. De leerlingen mogen hoofdmachinist Jelle Terpstra helpen. Jelle is uitgegleden over een grote olievlek waardoor hij zijn geheugen is verloren. Om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt komen de kinderen in actie. Zo worden de kinderen opgeleid tot hulpmachinist van het Woudagemaal en houden zij het gemaal draaiende. De fictieve hoofmachinist leert de kinderen alles over de werking en de geschiedenis van het Woudagemaal. Door het ontcijferen van raadsels kunnen de kinderen de speurtocht volbrengen. Is dat gelukt? Dan krijgen zij een officieel diploma als hulpmachinist, uitgereikt door Jelle Terpstra. Na afloop staat er een heerlijk koud glas drinken op hen te wachten met een zakje chips, wel verdiend!

 

Informatie voor de docent

Het schoolreisarrangement is geschikt voor jongeren van 10 tot en met 14 jaar en duurt ongeveer drie uren. De speurtocht kan ook worden gezien als een uitstekende opstap en ondersteuning richting de tussendoelen op het gebied van beginnend technisch onderwijs. Ter voorbereiding heeft het Woudagemaal een introductieles en een verwerkingsles ontwikkeld. Plan de introductieles ongeveer twee dagen voor het bezoek aan het Woudagemaal. Tijdens deze les worden een aantal praktische dingen met de leerlingen besproken. Denk aan de opzet van het bezoek, het maken van foto’s en afspraken over het omgaan met een bezoek aan een werelderfgoed. Eventueel kunnen de kinderen verdeeld worden in kleinere groepen voor de speurtocht. Komt u met de bus? Dan staat er een gratis kop koffie voor de chauffeur te wachten.

 

Bij aankomst van het Woudagemaal meldt u zich eerst bij de balie waar u wordt ontvangen door één van onze vrijwilligers. Tijdens het gehele bezoek aan het Ir. D.F. Woudagemaal bent u als docent verantwoordelijk voor alle kinderen. Een overzicht van de inhoud van het schoolreisarrangement ziet u hieronder:

 

Schoolreisarrangement

Het schoolreisarrangement bestaat uit de volgende onderdelen:

  • 3D film
  • Speurtocht
  • Glas drinken
  • Zakje chips
  • Rondleiding
  • Diploma

 

De totaalprijs is € 6,75 per leerling of begeleider. Neem voor reserveringen contact op via info@woudagemaal.nl of (0)514-561814