Woudagemaal onder STOOM in de voorjaarsvakantie, publiek welkom!

IJs en weder dienende brengt Wetterskip Fryslân het ir. D.F. Woudagemaal in de voorjaarsvakantie onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden. Belangstellenden zijn hierbij van dinsdag 1 tot en met donderdag 3 maart tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is. Een unieke kans om het UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken.

 

Wetterskip Fryslân brengt het ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden en zo de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen.

 

Gemaal onder stoom:

Dinsdag 1 maart 10:00 - 17:00 uur
Woensdag 2 maart - 10:00 - 17:00 uur
Donderdag 10:00 - 17:00 uur
De laatste rondleidingen beginnen rond 16:00 uur

 

Droge voeten

Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Bij extreem hoogwater zorgt het nog steeds voor droge voeten in Fryslân. Het gemaal is in 1920 geopend om het overtollig water vanuit Fryslân in de Zuiderzee, later het IJsselmeer, te pompen. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. In 1998 is het bijzondere monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

 

 

Magistrale beleving van stoom, architectuur en water
Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal werd in 1920 geopend door koningin Wilhelmina en had als taak om overtollig water vanuit Friesland in de Zuiderzee, en later het IJsselmeer, te pompen. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. Bij extreem hoogwater wordt het historische stoomgemaal ingezet om zo snel mogelijk het teveel aan water in het IJsselmeer te lozen. Het Woudagemaal staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Naast het gemaal staat een prachtig educatief bezoekerscentrum. De belevingsexpositie, waarvan een spannende 3D film deel uitmaakt, vertelt het verhaal van het stoomgemaal en haar nog steeds niet weg te denken rol in de Friese Waterhouding. Een verhaal van cultuur, watermanagement en techniek in een inspirerende omgeving. Vrijwilligers van de Stichting ir. D.F. Woudagemaal verzorgen de rondleidingen voor belangstellenden in het gemaal. Er is een audiotour app beschikbaar, waarmee bezoekers tijdens de rondleiding in hun eigen taal de verschillende onderdelen van het gemaal kunnen beleven. De Woudagemaal-audiotour is op vrijwel iedere smartphone gratis te downloaden.