Beleef de kracht van stoom en water

Woudagemaal in herfstvakantie onder stoom

In de Week van Ons Water en de herfstvakantievakantie voor regio’s noord en midden, wordt het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer onder stoom gebracht. IJs en weder dienende zal het monumentale stoomgemaal van dinsdag 18 tot en met donderdag 20 oktober aanstaande in werking te bewonderen zijn. Wetterskip Fryslân brengt het Ir. D.F. Woudagemaal onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden en zo de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen. Belangstellenden zijn deze dagen tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Een unieke kans om dit UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken!

 

VIP-tours voor Vrienden en Vriend-Ambassadeurs

Tijdens de draaidagen organiseren wij drie exclusieve VIP tours door het Woudagemaal onder Stoom, speciaal voor onze Vrienden, Vriend-Ambassadeurs, Stoompartners en Company Members. Zij hebben hiervoor een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Wilt u ook deelnemen aan de VIP tour?
Schrijf u dan in als Aanmeldingsformulier of Aanmeldingsformulier Vriend-Ambassadeur van het Woudagemaal.

 

 

Bezoekerscentrum

Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum, waar jong en oud wordt geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De interactieve expositie biedt de bezoekers een kijkje in de wereld van stoom, kracht en beweging.

 

Meertalige beleving

Ruim 100 enthousiaste vrijwilligers van de Stichting ir. D.F. Woudagemaal verzorgen de rondleidingen voor belangstellenden in het gemaal. Ook is er een negen-talige audiotour app beschikbaar, waarmee bezoekers tijdens de rondleiding in hun eigen taal de verschillende onderdelen van het gemaal kunnen beleven.

 

Werelderfgoed UNESCO

Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste en het enige nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal werd in 1920 geopend door koningin Wilhelmina en had als taak om overtollig water vanuit Friesland in de Zuiderzee, en later het IJsselmeer, te pompen. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. Het Woudagemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Bij extreem hoogwater wordt het historische stoomgemaal nog steeds ingezet om het teveel aan water in het IJsselmeer te lozen. In 1998 is het gemaal als monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

 

Onder stoom: 18, 19, 20 oktober (laatste rondleidingen +/- 16:00 uur)

Bezoekadres: Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer (aan de N359 Lemmer-Balk)

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.