Beleef de kracht van stoom en water

Woudagemaal genomineerd als Beste Uitje 2017 - Stem mee!

Het Ir. D.F. Woudagemaal is deze week genomineerd als Beste Uitje van 2017. In deze nieuwe verkiezing worden de beste uitjes van Nederland verkozen door het Nederlands publiek.
Van 18 februari tot 31 maart kan er gestemd worden via www.beste-uitje.nl.
Stemmers maken kans op een reis naar Curaçao, tickets en hotelovernachtingen.

 

De verkiezing is een gezamenlijk initiatief van de kranten AD, Brabants Dagblad, het ED, Tubantia, BN DeStem, de PZC, de Stentor en de Gelderlander. Begin april maken deze kranten de 8 Beste Uitjes per provincie bekend. Alle provinciewinnaars maken uiteindelijk kans om landelijke winnaar te worden. De winnaars mogen een heel jaar lang de titel ‘Beste Uitje van Nederland 2017’ dragen.

 

 

UNESCO Werelderfgoed binnenkort onder stoom

IJs en weder dienende wordt het Woudagemaal in de voorjaarsvakantie van scholen in midden- en zuid Nederland onder stoom gebracht. Belangstellenden zijn van dinsdag 28 februari tot en met donderdag 2 maart  tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is. Een unieke kans om het UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken!

 

Magistrale beleving van stoom, architectuur en water

Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Bij een hoge waterstand zorgt het nog altijd voor droge voeten in Friesland. Het gemaal is in 1920 geopend door Koningin Wilhelmina en is eigendom van het Friese waterschap Wetterskip Frys­lân. In 1998 is het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het moderne bezoekerscentrum is zowel een toeristische als educatieve pleisterplaats. Hier ervaren bezoekers hoe stoomtechniek werkt en waarom waterbeheersing in Friesland maar ook wereld­wijd van levensbelang is. Onderdeel van de expositie is een 3D film van het opstarten van het stoomge­maal. Bezoekers kunnen gratis apps downloaden zoals de audiotour app of de nieuwe virtual en augmented reality tour Woudagemaal 360˚ in 11 talen.