Beleef de kracht van stoom en water

Weekend van de Wetenschap op 1 en 2 oktober: Proef de kracht van Stoom!

Nieuwe Mad-Science workshops voor kinderen, met proefjes en experimenten over de werking van het Woudagemaal

 

Tijdens het Weekend van de Wetenschap organiseert het Woudagemaal in Lemmer twee spannende workshops vol proefjes en experimenten voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Mad Scientists hebben lang gewerkt aan een nieuw programma over stoomkracht en beweging, waarmee jonge wetenschappers in de dop zelf aan de slag gaan. De workshops vinden plaats op zaterdag 1 en zondag 2 oktober, tussen 14:00 en 16:00 uur.


Deelnemers hoeven - naast een entreeticket voor het Woudagemaal en bezoekerscentrum-  niets te betalen voor deze workshops en kunnen zich aanmelden via info@woudagemaal.nl

 

Direct aanmelden

(opent emailprogramma)

 

 

Nieuw programma

Eerdere Mad Science workshops in de kerstvakantie bleken een groot succes. Reden genoeg om een speciaal programma te laten ontwikkelen waarbij alle proefjes en experimenten iets te maken hebben met de werking van het Woudagemaal. De techniek achter deze stoomreus uit 1920 is namelijk heel bijzonder! Kinderen tijdens het Weekend van de Wetenschap zelf ervaren hoe het kan dat je met water en warmte een machine in beweging krijgt en water kan verpompen.

 

Techniek in beeld

Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog werkt. Al sinds 1920 wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om het overtollige water uit de boezemwateren te lozen. Het architectonisch en historisch unieke Woudagemaal is vanaf 1977 een beschermd monument. In 1998 is het geplaatst op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In het interactieve bezoekerscentrum van het Woudagemaal wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken, en welke werktuigbouwkundige, natuurkundige en technische principes hieraan ten grondslag liggen. Aan de hand van diverse interactieve elementen in de expositieruimte krijgen jong en oud inzicht in waterbeheer, stoom, kracht en beweging. Zo wordt op een makkelijke manier verteld hoe het stoomgemaal functioneert en waar het nog altijd voor dient. In schoolvakanties organiseert het Woudagemaal leuke en educatieve kinderactiviteiten.

 

Weekend van de Wetenschap

workshops voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar, inschrijven via info@woudagemaal.nl
Zaterdag 1 oktober: 14:00 - 16:00 uur (Workshop GRATIS bij entreeticket) Zondag 2 oktober: 14:00 - 16:00 uur (Workshop GRATIS bij entreeticket)