Us Stoomgemaal

Tijdens de opening van LF2018 pakt het Ir.D.F. Woudagemaal op vrijdagavond 26 januari uit met mooie waargebeurde verhalen over de geschiedenis van het gemaal. 

 

Vanaf 19.00 zijn we geopend voor publiek. Om die tijd zal ook de burgemeester van de Fryske Marren, de heer Veenstra, aanwezig zijn om het startsein te geven voor deze avond.

 

Verhalen verteld door de vissers van de toenmalige Zuiderzee en verhalen uit de oorlog over de belangrijke rol van “Us Stoomgemaal”.

Met een kop thee of koffie in de hand kunt u ondertussen, in de indrukwekkende machinehal, genieten van de muziek welke wordt verzorgd door de Familie De Groot, waarvan de grootvader vroeger gemaalchef was.  

Een avond vol historie en mooie verhalen. Kortom een gezellig samenzijn wat prima aansluit bij het thema ‘Iepen Mienskip’ van Leeuwarden-Fryslân 2018.

 

In dit bijzondere jaar van LF2018 staat “Us Stoomgemaal” ook 20 jaar op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit heeft het stoompompstation niet alleen te danken aan haar belangrijke bijdrage binnen de Friese waterhuishouding, maar ook aan de bijzondere architectuur en de unieke toepassing van de stoomkracht door Nederlandse waterstaatkundigen. Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld en bestaat al bijna 100 jaar!

 

Toegang is tijdens deze avond gratis.

 

Graag tot ziens!