Terugblik activiteiten jarige schoorsteen.

Op 7 augustus van dit jaar was het een eeuw geleden dat de schoorsteen van het stoomgemaal voor Lemmer werd opgeleverd. De jarige schoorsteen stond die dag centraal in een aantal activiteiten voor jong en oud. Dertien amateur kunstenaars hebben de schoorsteen op zijn of haar manier op deze speciale dag vastgelegd.

Pierre Geelen (zoon van de bouwer van de schoorsteen), Simone v/d Berg en Jan Reus waren de professionele juryleden die niet alleen de kunstwerken hebben beoordeeld, maar ook de ingeleverde bouwplaten en de geknutselde schoorstenen. Lastige keuzes moesten er worden gemaakt die uiteindelijk de volgende winnaars opleverde:

 

1ste prijs knutselwedstrijd: Ynthe

2de prijs knutselwedstrijd: Kjeld

3de prijs knutselwedstrijd: Nova

 

1ste prijs bouwplaat: Jolt

2de prijs bouwplaat: Marije

3de prijs bouwplaat: Rianne

 

1ste prijs kunstwerk: Lasse van den Dikkenberg

2de prijs kunstwerk: Henk Ravenhorst

3de prijs kunstwerk: Jolande Drewel

 

De kunstwerken van alle 13 kunstenaars zullen volgend jaar worden tentoongesteld wanneer het Woudagemaal 100 jaar bestaat. Met heel veel dank aan alle kunstenaars: Ron Overtoom, Carin Bouma, Jan Buitenga, Tjeerd Zuidema, Pieter Dijkstra, Ed Braakman, Baukje Ipema, Rixt Heerschop, Annemarie Cilon, José Hingst, Lasse van den Dikkenberg, Henk Ravenhorst, Jolande Drewel en alle  kinderen voor hun enthousiaste bijdrage.

 

Tijdens alle activiteiten vond tevens de wedstrijd van het SKS Skûtsjesilen plaats in de baai van Lemmer. Het skûtsje van Lemmer eindigde deze dag als 3de in een zeer spannende race.

Door de stichting Fabrieksschoorstenen werd voorafgaand aan de lezing over de bouw van de schoorsteen door de heer Geelen, nog een spandoek aangeboden en het nieuwste exemplaar van het bulletin Rookpluimen, een speciale uitgave ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de schoorsteen van het Woudagemaal te Lemmer. Deze uitgave van Rookpluimen is vanaf vandaag te koop bij het bezoekerscentrum van het Woudagemaal.

 

Al met al een geslaagde dag!