STOOMLAB in het Woudagemaal

Op Tweede Paasdag organiseren het Ir. D.F. Woudagemaal Lemmer en het Stoommachinemuseum Medemblik opnieuw het STOOMLAB! Altijd al eens zelf een stoommachientje willen bedienen? Kom dan op 2 april vanaf 13:00 uur naar het Ir. D.F. Woudagemaal en bezoekerscentrum in Lemmer.

 

De middag van Tweede Paasdag staat helemaal in het teken van stoom! Van stoomlocomobiles tot miniatuur stoommachientjes, je vindt ze in Lemmer. Kom vanaf 13:00 uur naar het bezoekerscentrum Woudagemaal voor het Stoomlab en ervaar hoe het is om stoommachinist te zijn! Speciaal voor onze jonge bezoekers staan miniatuur stoommachines van het Nederlands Stoommachinemuseum klaar, waarmee ze zelf stoom kunnen maken en zien hoe deze stoom zorgt voor kracht en een machine in beweging zet. Je krijgt uitleg van één van onze vrijwilligers en mag daarna zelf een echte miniatuurstoommachine bedienen. In het Woudagemaal kun je met de  Virtual Reality app Woudagemaal 360˚ zien hoe de pompen en machines worden aangedreven met stoom wanneer het gemaal in werking is.

 

Woudagemaal 360° app

De Woudagemaal 360° tour geeft een unieke kijk op het Woudagemaal. Met een smartphone of -tablet is het magistrale stoomgemaal ook te beleven in virtual reality: De prachtig onderhouden techniek is in werking te zien, zoals het aansteken van de stoomketels, het op stoom zetten en het draaien van de stoommachines. Door speciale animaties wordt het onzichtbare zichtbaar: de binnenkant en werking van een stoomketel, de zuigers in een werkende stoommachine. Maar ook hoe bij regenval het waterpeil in de Friese boezem stijgt en daarmee de noodzaak van het inzetten van het Woudagemaal. De app is gratis beschikbaar in de App Store en Google Play Store.

 

UNESCO Werelderfgoed

Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Bij een hoge waterstand zorgt het Woudagemaal nog steeds voor droge voeten in Fryslân. In 1998 is het uitstekend onderhouden monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum.  Jong en oud maken hier kennis met de techniek achter het stoomgemaal, het waterbeheer in Fryslân en zien hoe warmte energie wordt omgezet in bewegingsenergie. De enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal verzorgen zes dagen per week rondleidingen door het monumentale stoomgemaal. Om ook buitenlandse gasten te kunnen bedienen is er een negen-talige audiotour app beschikbaar, waarmee bezoekers tijdens de rondleiding in hun eigen taal de verschillende onderdelen van het gemaal kunnen beleven.

 

Openingstijden Paasweekend:

1e Paasdag: Gesloten

2e Paasdag: 13:00 – 17:00 uur - STOOMLAB