Beleef de kracht van stoom en water

Stoomlab 2017

Lemmer, 19 april – Stoommachines, miniatuur of juist heel groot. In en rond het Woudagemaal en bezoekerscentrum in Lemmer kon men afgelopen Paasmaandag genieten van diverse bijzondere machines in werking.

 

Bezoekers werden bij aankomst al getrakteerd op grote pluimen stoom. Deze stoompluimen waren afkomstig van de Ingrid Marita, een stoomlocomobile uit 1930, en een stoominstallatie van het Nederlands Stoommachinemuseum Medemblik.
Populair bij jong en oud waren ook dit jaar weer de miniatuur stoommachines: In de Panoramazaal van het bezoekerscentrum konden de jongste bezoeker zelf zo’n stoommachientje bedienen. Natuurlijk mochten ook de vaders, moeders, opa’s en oma’s af en toe met een van de machientjes aan de slag.
In zowel het bezoekerscentrum als in de machinehal van het Ir. D.F. Woudagemaal stonden hobbybouwers, die hun mooiste zelfgebouwde stoommachines tentoonstelden aan het publiek.
Dat stoom alles behalve ouderwets is bleek bij de stand van Spirax Sarco, dat wereldwijs zeer moderne stoomsystemen levert aan bijvoorbeeld ziekenhuizen of fabrieken.

 

 

Het Ir. D.F. Woudagemaal Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste en het enige nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal werd in 1920 geopend door koningin Wilhelmina en had als taak om overtollig water vanuit Friesland in de Zuiderzee, en later het IJsselmeer, te pompen. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. Bij extreem hoogwater wordt het historische stoomgemaal ingezet om zo snel mogelijk het teveel aan water in het IJsselmeer te lozen. Het Woudagemaal staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Naast het gemaal staat een prachtig educatief bezoekerscentrum. De belevingsexpositie, waarvan een spannende 3D film deel uitmaakt, vertelt het verhaal van het stoomgemaal en haar nog steeds niet weg te denken rol in de Friese Waterhouding. Een verhaal van cultuur, watermanagement en techniek in een inspirerende omgeving.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.