Nieuw arrangement en challenge voor scholieren

Woensdag 7 oktober 2020 viert het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal haar 100-jarig bestaan onder het motto ‘Volle kracht vooruit!’. Dijkgraaf Luzette Kroon van Wetterskip Fryslân opent het jubileumjaar ‘100 jaar Woudagemaal’. Daarna lanceert jeugddijkgraaf Merel Fiets een nieuw arrangement voor het onderwijs met de challenge ‘Hoe maak je jouw schoolplein klimaatproof?’ voor basisscholen. ‘Ingenieur Wouda’ en Famke Hagen (11) van christelijke basisschool De Arke uit Lemmer markeren dit moment met een speciale krachtmeting.

 

Met de ontwikkeling van het Woudagemaal was ingenieur Dirk Frederik Wouda honderd jaar geleden zijn tijd ver vooruit. Zijn kleinzoon Paul Wouda (76) was zestien jaar toen zijn grootvader op 11 juni 1961 overleed. ‘Ik herinner me mijn opa als een goed rekenaar; hij was heel begaafd. Mijn opa vond het heel gewoon dat hij het Woudagemaal had ontworpen. Het was gewoon een opdracht van Provinciale Waterstaat die hij moest uitvoeren. Maar die voerde hij wel voor 200 procent uit.’

 

‘Knappe koppen nodig’

Luzette Kroon, dijkgraaf Wetterskip Fryslân: ‘Knappe koppen als ingenieur Wouda en slimme oplossingen voor het waterbeheer zijn anno 2020 harder nodig dan ooit. Want het klimaat verandert; we hebben vaker te maken met extreme neerslag en perioden van droogte. Wetterskip Fryslân denkt op volle kracht vooruit om ook morgen wateroverlast óf watertekort te voorkomen. Een uitdaging die we alleen aan kunnen in samenwerking met andere overheden, bedrijven, inwoners en scholieren.’

 

Volle kracht vooruit-arrangement’

Op 7 oktober 2020, precies honderd jaar nadat Koningin Wilhelmina het Woudagemaal opende, lanceert Wetterskip Fryslân het Volle kracht vooruit-arrangement voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Het bestaat uit een ontvangst in het nieuwe stoomlokaal, Volle kracht vooruit-spelletjes en -proefjes en een rondleiding door het gemaal en de vernieuwde klimaatexpositie. Het arrangement is erop gericht om jongeren bewust te maken van het belang van goed waterbeheer en ze als knappe koppen van de toekomst te betrekken bij de klimaatuitdagingen.

 

Challenge klimaatproof schoolplein

Met een filmpje roept het waterschap basisscholen op mee te doen aan de ‘challenge’. Leerlingen van groep 7 en 8 worden uitgedaagd om ideeën te bedenken waarmee ze hun schoolplein klimaatproof kunnen maken; hoe houd jij je voeten droog en het hoofd koel? Daarmee maken ze tussen 27 oktober 2020 en 30 maart 2021 (uitgezonderd januari) kans op één van de 30 gratis klassenuitjes naar het Woudagemaal.

Alle informatie over de scholenchallenge en de actievoorwaarden staan vanaf 7 oktober op: www.woudagemaal.nl/challenge. (deze link wordt op 7 oktober actief)

 

‘100 jaar Woudagemaal’ voor jong en oud Naast het nieuwe ‘Volle kracht vooruit’-arrangement voor basisscholen worden er het komende jaar, binnen de richtlijnen van het RIVM door COVID-19, activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Deze komen op de site www.woudagemaal100jaar.nl te staan. Het programma wordt in oktober 2021 afgesloten met een bijzondere theatervoorstelling in en rond het Woudagemaal. Hierover volgt later dit jaar meer informatie.

 

Speciale jubileumbus

In het jubileumjaar rijdt er ook een speciale Volle kracht vooruit-bus rond in Fryslân. Deze lijnbus symboliseert de samenwerking tussen Wetterskip Fryslân en Arriva en heeft een duurzaam doel: meer jongeren gebruik te laten maken van het openbaar vervoer.

 

Filmpje Ir. D.F. Woudagemaal: https://www.youtube.com/watch?v=YATDxg4eXBU