Legacy Club van Rome centraal tijdens Company Members bijeenkomst 2018

Geen Groen zonder Blauw

 

 

Lemmer – Een select gezelschap van genodigden was op woensdag 7 maart 2018 getuige van weer een bijzondere Company members bijeenkomst. Company Members presenteerden onder het motto  “Geen Groen zonder Blauw” hun visie en inzichten op de toekomst aansluitend op de inleiding van Wouter van Dieren, lid van de Club van Rome en directeur van Springtij Forum op Terschelling.

 

Op onnavolgbare wijze presenteerde Wouter van Dieren tijdens de jaarlijkse Company Membersdag van de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal de geschiedenis maar vooral ook de legacy van de Club van Rome. Het motto van de middag en avond “Geen Groen zonder Blauw” werd door St. Ir. Woudagemaal- directeur Hilda Boesjes-Beljon verklaard met de nadrukkelijke onderkenning van het belang van Water in de leefbaarheid-discussies met een knipoog naar de schilderkunst en het jaar van Leeuwarden – Friesland - Culturele hoofdstad via het gegeven dat om de kleur groen te krijgen blauw en geel als basis dienen.

 

Dijkgraaf Paul van Erkelens deed op verhelderende wijze de aftrap van de middag waarbij hij eveneens op onnavolgbare wijze de klimaatopgaven naar voren haalde en koppelde aan actuele zaken maar ook aan eigen ervaringen uit het verleden. Duidelijk gelukkig met de in gang gezette discussies en bewustwordingstrajecten opende hij de bijeenkomst.

 

Na aandacht voor het gedachtegoed van de Club van Rome en het bekende rapport “De grenzen aan de groei” uit 1972 was er natuurlijk de visie op de toekomst waarin voorspelde en nieuwe scenario’s samenkomen.

Vol elan presenteerde René Rozendal, Chief Technology officer van Paques BV in dat kader “From wastewater to products” met daarin spectaculaire ontwikkelingen op het gebied van afvalwater als grondstof.

Hierna nam Henri Deelstra, Businesslijn Directeur ruimte en water van de Antea Group, de aanwezigen mee naar de “Toekomst van de Stad”. Vervolgens werd gezamenlijk gesproken over de wijze waarin het signaal dat 50 jaar geleden werd afgegeven door de Club van Rome is opgepakt. Maar vooral hoe er gezamenlijk wordt gewerkt in het kader van de klimaatopgaven waarmee we te maken hebben.

 

Tijdens het op de presentaties gevolgde diner in de panoramazaal van het bezoekerscentrum met uitzicht op de baai van Lemmer was er nog volop ruimte voor vervolg gesprekken. Een belangrijke conclusie: goed om te zien en te ervaren hoe we met zijn allen aan de slag zijn met een overvloed aan uitdagingen en kansen.