Kom naar het Werelderfgoedweekend op 10 en 11 september

Nederland kent 10 UNESCO-werelderfgoederen die stuk-voor-stuk iets vertellen over de geschiedenis, de architectuur, het watermanagement, de identiteit en de unieke landschappen van Nederland. En, ze zijn een bezoek meer dan waard! Op 10 en 11 september 2016 organiseren de Werelderfgoederen in Nederland, verenigd in de stichting Werelderfgoed, een Werelderfgoedweekend onder het motto:

“Ons Werelderfgoed is wereldberoemd, binnenkort ook in Nederland!”

 

Programma

In Amsterdam kan gewandeld worden onder leiding van een gids. De GRACHTENGORDEL AMSTERDAM kent na deze wandeling geen geheimen meer. Er kan ook een vaartochtje gemaakt worden. Voor kinderen wordt een wedstrijd in geuren raden gehouden en ze kunnen hun droomhuis knutselen. Andrée van Es (voorzitter Nationale UNESCO Commissie) zal in een lezing ingaan op de bedreigingen waar werelderfgoederen mee te maken krijgen zoals natuurrampen of extremistisch geweld.

 

In DROOGMAKERIJ DE BEEMSTER kan meer geleerd worden over de geschiedenis van de Beemster en kan de de Beemster Experience bekeken worden, er zijn ook diverse wandel- en fietsroutes beschikbaar. Voor kinderen is er een puzzeltocht door Middenbeemster en wordt de Klokhuisaflevering over de Beemster vertoond.

 

Op zaterdagavond 10 september vanaf 20.30 uur worden de wereldberoemde molens van het Werelderfgoed KINDERDIJK in de schijnwerpers gezet. De verlichte molens zijn vanaf het water te bewonderen met twee rondvaartboten.

 

Het RIETVELD SCHRÖDERHUIS is het architectonische hoogtepunt van de kunststroming De Stijl. Het huis is tijdens het Werelderfgoedweekeinde open voor ‘spontane aanloop’ (normaal gesproken alleen op reservering); er staat een extra gids klaar.

 

Met de Werelderfgoedbus kan er heen en weer gereisd worden tussen IR. D.F. WOUDAGEMAAL en het voormalig vissersdorp Lemmer waar volop activiteiten zijn met oude auto’s, tractoren en monumentale schepen, zoals Lemsteraken en kotters.
Volwassenen krijgen korting op het reguliere entreetarief, kinderen krijgen een gratis Doeboekje.

 

De STELLING VAN AMSTERDAM doet mee aan het Werelderfgoedweekeinde met 12 forten.

Verken tijdens het Werelderfgoedweekend de Stelling van Amsterdam met STAMPIONS. Download de app Stampions op de Stelling via de PlayStore of AppleStore. Er hangen op 20 forten van de Stelling van Amsterdam (digitale) stempels in de kleuren geel, rood en blauw. Info over de locaties: www.stampions.nl

Het FORT AAN DE OSSENMARKT houdt ieder uur rondleidingen in en rond het fort.

 

In het FORT BIJ DIEMERDAM begint het Werelderfgoedweekeinde met een rondleiding in en om het torenfort in Weesp. Daarna volgt een vaartocht over Vecht- en IJmeer.

 

FORT AAN DEN HAM is een militair museum waar te zien is hoe het soldatenleven binnen deze Waterlinie in 1914 - 1918 geweest moet zijn. Voor kinderen slaan Romeinen hun kampement op. Er is te zien hoe het dagelijks leven er 2000 jaar geleden uitzag. Kinderen kunnen zich in een echt Romeins harnas op de foto laten zetten en ze mogen, als ze dat durven, een partijtje “zwaardvechten” tegen de Romeinse soldaten.

 

FORT BENOORDEN SPAARNDAM is nog in de staat zoals het in 1950 is verlaten. Een uit de Tweede Wereldoorlog stammende Duitse zoeklichtremise met steltafel en aggregaat zijn nog aanwezig. Er zijn rondleidingen.

 

Het FORT BIJ AALSMEER laat door wrakdelen de geschiedenis van de bemanningen van de vliegtuigen zien. Met foto’s en persoonlijke voorwerpen worden de verhalen tot leven gebracht met aandacht voor Nederlandse geheim agenten. Grote publiekslieveling is de reconstructie van een Spitfire.

 

Bij het FORT BIJ ABCOUDE kan op het binnenfort een kijkje worden genomen en ieder uur houdt de Saluutbatterij Rijdende Artillerie Amsterdam een demonstratie met het kanon van de batterij.

 

Benieuwd hoe het onderwater zetten binnen de Stelling van Amsterdam werkte? Bekijk de maquette van het FORT BIJ EDAM en de grote maquette met de inundatiegebieden van de Stelling van Amsterdam, met echt stromend water!

 

FORT BIJ PENNINGSVEER organiseert rondleidingen, een biologische markt en activiteiten voor kinderen en volwassenen.

 

Het FORT BIJ SPIJKERBOOR kan op eigen houtje worden verkend. Kijk rond in de slaapvertrekken en waslokalen van de soldaten, de legerkeuken met enorme kookketels, de kapel en de gevangenis waar het lijkt alsof het fort gisteren verlaten is.

 

In FORT BIJ VELDHUIS laat Arg 40-45 Luchtoorlogmuseum de gebeurtenissen zien die zich boven Nederland in het luchtruim hebben afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op het terrein kan worden kennis gemaakt met handboogschieten; ook leuk voor kinderen. Er is een filmmiddag (leeftijd: 12+) met 16mm projectorfilms uit de Tweede Wereldoorlog.

 

Het FORT BIJ HOOFDDORP houdt rondleidingen op en rond het forteiland, strooptochten door het fort en er kunnen pannenkoeken worden gebakken met meel van de nabijgelegen molen. Het meel moet je wel eerst even halen bij de molen!

 

FORT ST. AAGTENDIJK organiseert Fortpop met diverse muziekoptredens.

 

De VAN NELLEFABRIEK is wereldberoemd vanwege haar progressieve ontwerp. Met een ervaren Van Nelle-gids kan deze unieke fabriek uit 1929 bezocht worden en wordt duidelijk waarom deze fabriek van grote architectonische betekenis is. Kinderen kunnen in de filmzaal de Klokhuisaflevering over Van Nelle bekijken en in een van de hallen op het terrein houdt SPOOR, vereniging van modeltreinen in Nederland, haar Open Huis.

 

Bij de WADDENZEE is een Sjouwtocht: ga mee naar het Noarderleech met een gids van It Fryske Gea. Waar eens de slikwerkers hun ruggen kromden ligt nu een uniek natuurgebied. Voor vogelliefhebbers is het een paradijs met meer dan een miljoen vogels in het gebied. Tip: goede wandelschoenen aan en zelf eten en drinken voor onderweg meenemen!

 

Alle adressen, openingstijden, eventuele reserveringsverplichting en kosten staan vermeld op www.werelderfgoed.nl