Beleef de kracht van stoom en water

Het Klokhuis komt met serie over werelderfgoed in Nederland

Het Klokhuis start op woensdag 9 maart met een tiendelige serie over de tien door UNESCO erkende werelderfgoederen in Nederland. Klokhuispresentatoren Bart, Maurice, Nienke en Dolores bezoeken deze unieke plekken en zoeken uit waarom ze zo belangrijk zijn voor Nederland.

 

De Toren van Pisa, de Chinese muur, de piramides van Gizeh: allemaal bekende plekken op de wereld die door UNESCO erkend zijn als werelderfgoed, monumenten met een unieke culturele of natuurlijke waarde. Nederland heeft ook tien werelderfgoederen: Schokland en omgeving, de Stelling van Amsterdam, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, de binnenstad van Willemstad op Curaçao, het Ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer, Droogmakerij De Beemster bij Purmerend, het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, de Waddenzee, de Amsterdamse

Grachtengordel en sinds 2014 ook de Van Nellefabriek Rotterdam. Ze vertellen op bijzondere wijze het verhaal van Nederland en de Nederlanders op het gebied van waterbeheer, burgersamenleving en (land)ontwerp.

 

Waarom zijn deze locaties – die (bijna) allemaal bij ons ‘in de buurt’ zijn – uniek in de wereld? Waarom mogen zij zich scharen in het rijtje Great Barrier Reef, Zijderoute en de Prambanan tempel? Voor iedere locatie is daar een eigen, uniek antwoord op te vinden. Nieuwsgierig naar de antwoorden? Kijk dan vanaf 9 maart 2016 elke woensdag naar Het Klokhuis!

 

Afleveringsinformatie

In elke aflevering staat 1 werelderfgoed centraal.

9 maart               Molencomplex Kinderdijk-Elshout

16 maart             Het Ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer

23 maart             Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht

30 maart             Droogmakerij De Beemster bij Purmerend

6 april                 De Waddenzee

13 april               De Stelling van Amsterdam

20 april               De Van Nellefabriek

27 april               Schokland en omgeving

4 mei                  De Amsterdamse Grachtengordel

10 mei                De binnenstad van Willemstad op Curaçao

 

 

5 maart 2016: Première & Klokhuis Werelderfgoeddag

Het Klokhuis organiseert, in samenwerking met Stichting Werelderfgoed Nederland, op 5 maart 2016 de Klokhuis Werelderfgoeddag in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Een dag vol activiteiten en workshops m.b.t. het werelderfgoed in Nederland, meet&greets met de Klokhuispresentatoren en de première van de serie.

Kinderen die Klokhuis kijken worden vanaf 8 februari uitgedaagd om na te denken over wat zij de mooiste plek, natuurgebied of gebouw vinden en dat voor te dragen als ‘Klokhuis Werelderfgoed’. Op de Klokhuis Werelderfgoeddag wordt door een deskundige jury bepaald wie de winnaar is. Houd www.hetklokhuis.nl/werelderfgoed in de gaten voor meer informatie.