Draaidagen Woudagemaal deze week zonder publiek

Wetterskip Fryslân heeft besloten de draaidagen van het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer deze week op 13, 14 en 15 oktober zonder publiek te laten plaatsvinden. Door het hoge aantal coronabesmettingen en de vitale functie van het Woudagemaal in het waterbeheer wil het waterschap de veiligheid en gezondheid van het personeel, vrijwilligers en bezoekers niet in gevaar brengen. Belangstellenden die een ticket hebben gereserveerd voor een rondleiding krijgen een mail van het Woudagemaal voor het omboeken van hun ticket. Het onder stoom brengen van het gemaal gaat wel door ten behoeve van het opleiden van het bedienend personeel.

 

 ‘De veiligheid en gezondheid van ons personeel, vrijwilligers en bezoekers staan nu voorop. Het Woudagemaal moet kunnen draaien als er extreem hoogwater in Fryslân is. Daarvoor moeten we een gezonde en getrainde draaiploeg kunnen inzetten. Bovendien verwachten we deze week een aanscherping van de coronamaatregelen. We hebben als overheidsorganisatie een voorbeeldfunctie’, aldus dijkgraaf Luzette Kroon van Wetterskip Fryslân.

 

De dijkgraaf vindt het ‘ontzettend jammer’ dat het Woudagemaal deze week geen belangstellenden kan ontvangen bij de draaidagen. ‘Zeker nu het stoomgemaal vorige week honderd jaar is geworden. In het jubileumjaar, dat afgelopen woensdag 7 oktober officieel is geopend, proberen we zeker nog een moment te organiseren om het gemaal in bedrijf te kunnen bewonderen.’

 

Opleiden machinisten

Wetterskip Fryslân brengt het Ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden en zo de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen.

 

Droge voeten

Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Tot op de dag van vandaag heeft het gemaal een belangrijke functie in het waterbeheer. Bij extreem hoogwater zorgt het nog steeds voor droge voeten in Fryslân. Koningin Wilhelmina opende het Woudagemaal honderd jaar geleden, op 7 oktober 1920. Sindsdien pompt het gemaal het overtollige water vanuit Fryslân in de Zuiderzee, later het IJsselmeer. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren.

 

‘100 jaar Woudagemaal’ voor jong en oud

Tot en met oktober 2021 organiseert het Woudagemaal in Lemmer, binnen de coronarichtlijnen van het RIVM, diverse activiteiten voor jong en oud. Ook de draaidagen zullen onderdeel zijn van het programma. Meer informatie over het jubileumjaar is te vinden op de site www.woudagemaal100jaar.nl.