Assetmanagement thema Company Membersdag 2016

Zo’n veertig company members en introducees waren op woensdag 16 maart 2016 te gast op de jaarlijkse Company Membersdag. Dit maal stond de bijeenkomst in het teken van Assetmanagement met sprekers als dhr. ir. S.J. Poel, Hoofdingenieur-Directeur Rijkswaterstaat Noord-Nederland; dhr. P.W.C. Rosmalen, Change Consultant – Asset Management Royal Haskoning DHV en dhr. ing. Jan-Lucas Hof, Projectmanager Beheer Noord Heerenveen, Antea Group. Het gecompliceerde thema werd volgens een goede traditie op een pakkende en aansprekende wijze geïntroduceerd door dhr. ir. Paul van Erkelens Dijkgraaf van Wetterskip Fryslân. Samen met Hilda Boesjes-Beljon, directeur van de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal leidde hij de aanwezigen op een ontspannen wijze door middag die was geopend door de heer Jan Zeinstra, voorzitter van de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal.

 

Hoe slim om te gaan met huidig en toekomstig bezit in de breedste zin des woords. Assetmanagement het lijkt het toverwoord en een trend. Efficiency, kostenbesparing, duurzaamheid en noem maar een rijtje krachttermen uit het handboek voor eigentijds management. Directeuren en eigenaren van ondernemingen weten niet beter dan dat ze altijd volgens deze principes hebben gewerkt. Zijn ze niet gebaseerd op het gebruik van nuchter verstand? Toch zijn conclusies, verbanden en toepassingsmogelijkheid in praktijk soms verrassend. De relaties tussen performance, personeelsmanagement , onderhoud van materieel, gebouwen en kunstwerken lijken heel logisch maar eenmaal helder in beeld en afgewogen met risico’s soms net even iets anders dan gedacht... daar ging het over.

 

De presentaties met aansprekende titels “Uitdagingen en succesfactoren van assetmanagement: het mag wat kosten”, “Asset Management: “Van denken naar doen” en “Asset Management – Wat smyt dat op” maakte het voorgenoemde meer dan duidelijk. Maar vooral werd duidelijk dat assetmanagement geen overbodige luxe is in het toekomstbestendig maken van organisaties en ondernemingen. In een aantal pitches kwam bovendien tot uitdrukking dat bedrijven en organisaties stappen hebben gezet, waarbij schijnbaar controdictiele speerpunten als efficiëntie en veiligheid plotseling vlak naast elkaar in praktijk worden gebracht.

 

Kortom in de vertrouwde informele sfeer kwamen weer zeer precaire zaken aan de orde. Belangrijkste conclusies: aan de basis van assetmanagement ligt techniek maar het is ook zeker goed om techniek overschrijdend te denken. Samenwerken, samenvoegen, kennisdelen, standaardiseren maar ook het waarborgen van goede data voor optimaal en efficiënt risicodenken. Dit alles om organisaties, kunstwerken, vastgoed en materieel transparant en meetbaar op alle onderdelen vitaal houden.

 

 

 

Na afloop van de presentaties en discussie werd aan linnengedekte tafels in de Panoramazaal met uitzicht op het IJsselmeer en de baai van Lemmer in stijl genoten van een uitstekend verzorgd diner van Bilderberg Landgoed Lauswolt/ De Heeren van Harinxma. Diverse gasten maakten daarop nog gebruik van de mogelijkheid een kijkje te nemen in het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal.