Van vissersdorp naar watersportstad

Een dag vol cultuur, natuur en culinair beleven in Friesland. Van vissersdorp Lemmer met het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal naar de watersportstad Sneek; een stad met vele monumenten en stadsgezichten, diverse musea en een gezellig centrum.  

 

Het arrangement start in Lemmer, één van de populairste watersportdorpen van Friesland. Door zijn ligging aan het IJsselmeer en aan de Friese Meren komen veel watersporters naar dit oude vissersdorp toe. Wie de haven van Lemmer binnen wil varen zal door de Lemstersluis moeten varen. Deze historische sluis is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw. Even buiten Lemmer staat het 100 jaar oude UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld!

 

UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal

Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau, dit geldt ook voor de provincie Friesland. In de negentiende en begin twintigste eeuw stonden ‘s winters grote delen onder water. Het stoomgemaal moest daar een einde aan maken. Het Woudagemaal, dat eigendom is van Wetterskip Fryslân, heeft nog steeds een taak in het waterbeheer. Bij extreem hoge waterstanden wordt het ingeschakeld om het peil te verlagen. Als het gemaal wordt aangezet pompt het als het moet 4 miljoen liter water per minuut vanuit de Friese boezem het IJsselmeer in.

 

Een bezoek aan het inmiddels eeuwoude Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is nu zeker de moeite waard. De expositie in het bezoekerscentrum is deels vernieuwd, de dienstwoningen zijn verbouwd tot nieuwe entree, winkel en ontvangstruimte en het bezoekersgebied is verfraaid en uitgebreid met een nieuw natuurpad voor een wandeling over de IJsselmeerdijk.

 

 

Lokaal 55, van slachthuis naar smaakvol lokaal

Een aantal constructieve elementen in het karakteristieke pand aan de Oude Oppenhuizerweg te Sneek doet nog herinneren aan de voormalige functie van abattoir. Na de metamorfose tot een locatie met de naam Lokaal 55 waar nu feesten, partijen en kookworkshops worden gegeven, is er een nieuwe sfeer in het pand toegetreden. Een warme ontmoetingsplek waar gezelligheid de boventoon voert. Het industrieel erfgoed heeft een opknapbeurt ondergaan. Het pand is zoveel mogelijk in ere hersteld om voor de komende generaties behouden te blijven.

Restaurant Bij Houke is een onderdeel van Lokaal 55 op een prachtige, industriële plek aan de Houkesloot, het water tussen Sneek en het Sneekermeer.

 

Overzicht van het arrangement:

 • Entree en ontvangst in de ochtend met 2x koffie en een typisch Friese lekkernij in het Bezoekerscentrum, inclusief rondleiding door het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal. (€ 15,20 per persoon, bij groepen vanaf 15 personen € 14,20 per persoon)
 • Lunch in watersportstad Sneek bij Lokaal 55, een prachtige industriële plek aan de Houkesloot, het water tussen Sneek en het Sneekermeer met keuze uit de onderstaande lunchmogelijkheden:
  • Friese koffietafel met diverse broodjes, beleg, suikerbrood en fruit (€ 21,50 per persoon, inclusief twee consumpties)
  • Twee gangen van de koks met drankarrangement (twee gangen met twee consumpties € 39,50 per persoon)
  • High tea lunch met hartige en zoete lekkernijen (€ 27,50 per persoon)

 

Arrangement kan worden uitgebreid met onderstaande opties. Deze vertrekken allemaal vanaf Lokaal 55 in Sneek (uiteraard wel vooraf reserveren):

 • Bezoek Fries Scheepvaartmuseum € 11,00 per persoon
 • Wandeltocht met gids door het centrum van Sneek € 5,50 per persoon
 • Bezoek aan Weduwe Joustra € 5,00 per persoon
 • Fietstocht (€ 18,00 per fiets inclusief route) rond Sneek met bezoek aan Houtzaagmolen De Rat (€ 2,00 per persoon)
 • Sloep varen (groep of individueel), prijs op aanvraag
 • Scootertocht rond het Sneekermeer, prijs op aanvraag

 

Het arrangement is te reserveren vanaf 2 personen.

 

De prijs voor het 'Van vissersdorp naar watersportstad arrangement' is uiteraard afhankelijk van de gemaakte keuzes. Bij het reserveren via de mail graag duidelijk aangeven:

 • Naam en telefoonnummer
 • gewenste datum (van 2 t/m 20 personen alleen te boeken op woensdag t/m zaterdag. Groepen groter dan 20 personen op aanvraag. 
 • hoeveel personen
 • hoe laat u wilt starten bij het Woudagemaal
 • van welke lunchmogelijkheid u gebruik zou willen maken
 • welke optie u zou willen doen na de lunch (dit is uiteraard niet verplicht) Museumjaarkaart is alleen geldig bij het Fries Scheepvaart Museum en wordt verrekend bij de reservering (graag aangeven bij de reservering)
 • En mocht u de dag willen afsluiten met een diner bij Restaurant Bij Houke bij Lokaal 55, laat het ons dan weten.
 • Meer informatie en reserveringen via info@woudagemaal.nl of via telefoonnummer 0514-561814

 

Graag minimaal 3 dagen voor aanvang arrangement reserveren.

 

LET OP: Voor het arrangement geldt dat u het aantal deelnemers tot 3 werkdagen van tevoren kunt wijzigen. Daarna berekenen we het aantal dat is doorgegeven. Het arrangement is op basis van eigen vervoer en prijswijzigingen voorbehouden.