SS maarten

SS Maarten stoomsleepboot

Vanaf september is het weer mogelijk om met groepen ONDER STOOM te varen met de SS Maarten, een monumentale Nederlandse stoomsleper, in de baai van Lemmer met een uniek zicht op het Ir. D.F. Woudagemaal. Voorafgaand of na afloop van de vaartocht brengt u een bezoek met rondleiding aan het stoomgemaal.

Het arrangement is alleen te boeken op zaterdag. Er zijn 2 vaartochten per dag. Om 10.00 uur ’s ochtends en 13.00 uur ’s middags

 

UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal

Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau, dit geldt ook voor de provincie Friesland. In de negentiende en begin twintigste eeuw stonden ‘s winters grote delen onder water. Het stoomgemaal moest daar een einde aan maken. Het Woudagemaal, dat eigendom is van Wetterskip Fryslân, heeft nog steeds een taak in het waterbeheer. Bij extreem hoge waterstanden wordt het ingeschakeld om het peil te verlagen. Als het gemaal wordt aangezet pompt het als het moet 4 miljoen liter water per minuut vanuit de Friese boezem het IJsselmeer in.

 

Een bezoek aan het inmiddels eeuwoude Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is nu zeker de moeite waard. De expositie in het bezoekerscentrum is deels vernieuwd, de dienstwoningen zijn verbouwd tot nieuwe entree, winkel en ontvangstruimte en het bezoekersgebied is verfraaid en uitgebreid met een nieuw natuurpad voor een wandeling over de IJsselmeerdijk.

 

Stoomsleper SS Maarten

De SS Maarten is een monumentale Nederlandse stoomsleper, die in 1926 door de Dordrechtse  sleepbootrederij Gebroeders Bos als “Cor Adri”  in de vaart is gebracht. Rond 1940 heeft de Amsterdamse rederij D. van Zwol de Maarten geëxploiteerd onder de naam “Holland”. Na nog een aantal eigenaren en naamsveranderingen is de boot in 1980 eigendom geworden van de huidige stichting. Van de enorme vloot van stoomslepers uit de eerste helft van de vorige eeuw varen er momenteel nog maar een stuk of 15 in gerestaureerde staat.

 

een unieke beleving van het varen op de oude Zuiderzee met een originele stoomsleper die zelf ook nog mee gewerkt heeft aan de afsluitdijk!

 

Overzicht van het arrangement:

  • Vaartocht over het IJsselmeer met de SS maarten van zo’n 1,5 – 2 uur
  • Entree Ir. D.F. Woudagemaal
  • Rondleiding door het gemaal

 

Het arrangement is te reserveren voor groepen van maximaal 15 personen ivm de huidige 1,5 meter regel. De prijs bedraagt:

 € 34,50 per persoon (volwassene)

€ 21,00 per persoon (6 t/m 17 jaar)

en dient vooraf te worden voldoen ivm de kosten voor het onder stoom brengen van het schip.

 

Reserveren en meer informatie

Reserveren voor dit combinatie-arrangement is noodzakelijk en kan via info@woudagemaal.nl, telefoonnummer 0514-561814. (o.v.v. je adresgegevens, telefoonnummer, bezoekdatum en het aantal personen).

Company Members