Friese Ku(n)st arrangement

 

Een dag cultuur, natuur en geschiedenis beleven in de Zuidwesthoek van Friesland met het Friese kust arrangement, een combi-arrangement met het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer en het Jopie Huisman Museum in Workum. Inclusief een prachtige autoroute langs de IJsselmeerkust van Friesland.

 

Deze kust is onderdeel van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân en bestaat grotendeels uit de oude kust van de Zuiderzee. Na de aanleg van de Afsluitdijk (in 1932) veranderde de zoute zee in een groot zoetwatermeer. Het bijzondere van dit kustgebied zijn de buitendijkse zandplaten en slikken en natuurlijk de steile kliffen in het zuiden. De Friese IJsselmeerkust strekt zich helemaal uit van Lemmer naar Makkum.

 

Tijdens deze route kom je langs een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen.

 

De tocht langs de Friese IJsselmeerkust start in Lemmer, één van de populairste watersportdorpen van Friesland. Door zijn ligging aan het IJsselmeer en aan de Friese Meren komen veel watersporters naar dit oude vissersdorp toe. Wie de haven van Lemmer binnen wil varen zal door de Lemstersluis moeten varen. Deze historische sluis is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw. Even buiten Lemmer staat het 100 jaar oude UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld!

 

UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal

Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau, dit geldt ook voor de provincie Friesland. In de negentiende en begin twintigste eeuw stonden ‘s winters grote delen onder water. Het stoomgemaal moest daar een einde aan maken. Het Woudagemaal, dat eigendom is van Wetterskip Fryslân, heeft nog steeds een taak in het waterbeheer. Bij extreem hoge waterstanden wordt het ingeschakeld om het peil te verlagen. Als het gemaal wordt aangezet pompt het, als het moet, 4 miljoen liter water per minuut vanuit de Friese boezem het IJsselmeer in.

 

Een bezoek aan het 100 jaar oude Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is nu zeker de moeite waard. De expositie in het bezoekerscentrum is deels vernieuwd, de dienstwoningen zijn verbouwd tot nieuwe entree, winkel en ontvangstruimte en het bezoekersgebied is verfraaid en uitgebreid met een nieuw natuurpad voor een wandeling over de IJsselmeerdijk.

 

Jopie Huisman Museum Workum

Het Jopie Huisman Museum in Workum is gewijd aan het werk en leven van de Friese autodidacte meesterschilder Jopie Huisman. Het Jopie Huisman Museum werd in 1986 opgericht in het centrum van Workum, op ongeveer 50 meter van het Marktplein. Het grote aantal realistische werken van Jopie Huisman trekken een groot en breed publiek. Laat u mee voeren in de wereld van Jopie. Hij maakt u deelgenoot van zijn passies. Een bezoek aan het Jopie Huisman Museum is meer dan de moeite waard.

 

Overzicht van het arrangement:

  • Entree en ontvangst met 2x koffie en een typisch Friese lekkernij in het Bezoekerscentrum, inclusief rondleiding door het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal
  • Prachtige route langs de Friese IJsselmeerkust, onderdeel van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân
  • Entree Jopie Huisman Museum inclusief gebruik eigen ‘podcatcher’

 

€ 26,25 per persoon (€ 15,25 p.p. indien in het bezit van een museumkaart of vriendenkaart van het Jopie Huisman museum)

€ 25,25 per persoon vanaf 15 personen (€ 14,25 p.p. indien in het bezit van een museumkaart of vriendenkaart van het Jopie Huisman museum)

Het arrangement is te reserveren vanaf 2 personen op woensdag t/m zaterdag. Groepen groter dan 20 personen kunnen ook op maandag en dinsdag reserveren. 

 

Tevens is er een mogelijkheid om een lunchpakket voor onderweg bij het arrangement te bestellen. 

Woudagemaal lunch tas: € 15,95 per persoon

 

 

Het bezoekerscentrum en Woudagemaal zijn, net als het Jopie Huisman museum rolstoelvriendelijk

 

 

Reserveren en meer informatie

Reserveren voor dit combinatie-arrangement is noodzakelijk en kan via info@woudagemaal.nl, telefoonnummer 0514-561814. (o.v.v. je adresgegevens, telefoonnummer, bezoekdatum en het aantal personen).

 

Graag minimaal 3 dagen voor aanvang arrangement reserveren.

 

LET OP: Voor het arrangement geldt dat u het aantal deelnemers tot 3 werkdagen van tevoren kunt wijzigen. Daarna berekenen we het aantal dat is doorgegeven. Het arrangement is op basis van eigen vervoer en prijswijzigingen voorbehouden.